Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce mít do několika let na Měsíci lidskou kolonii

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Moskva – Ačkoliv je nám Měsíc v porovnání s dalšími kosmickými objekty velice blízký, podívalo se na něj zatím jen velmi málo lidí – a všichni pouze ze Spojených států amerických. To ale plánuje změnit Rusko, které zde v roce 2030 podle britského deníku Daily Mail hodlá začít stavět i lidskou kolonii.

Jak deník informuje, ruská vesmírná agentura Roscosmos dnes oznámila, že hodlá na povrch Měsíce trvale umístit 12 kosmonautů. Základna na Měsíci by měla sloužit k výzkumu a získávání vzácných minerálů.

Rusko nejprve chce vytvořit stálou posádku 2-4 lidí, která by se postupně měla navýšit na 10-12 lidí. Podle plánů by v roce 2024 měla být vypuštěna sonda, která by měla pro základnu najít vhodné místo.

Ruská zpravodajská agentura TASS ale upozornila, že práce na stavbě lunárního landeru Luna 25 již začaly. Stavba základny proběhne po částech a bude zahrnovat celkem šest startů rakety. Celé sestavování by mohlo zabrat až deset let.

Lidskou posádku by Rusko chtělo na Měsíc poslat v roce 2029. Pomoci tomu má nově vyvíjená raketa Angara-A5V, která by měla být postavena z materiálů, které budou přímo vybrané pro lunární misi.

Témata:  vesmir Rusko Měsíc

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy