Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Nizozemci spouští unikátní projekt na čištění oceánů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Amsterdam - Milióny tun plastů se dostávají každý rok do oceánů, odpad se ve vodě postupně hromadí, existuje pět známých míst, největší je mezi Kalifornií a Havajem. Čistějšímu oceánu se ale začíná blýskat na lepší časy. Nizozemská firma Ocean Cleanup začala ve čtvrtek s testováním jejich čistícího prototypu, který může situaci výrazně změnit.

Nadějný projekt, který může přinést zlepšení vážné situace v oceánech, má za úkol sbírat plovoucí odpad. Ve čtvrtek se začalo s ročním testováním 100 metrové stěny, pokud budou testy úspěšné, přistoupí se k rozmístění dalších bariér u japonského pobřeží ve vodách Pacifiku.

Pokud půjde všechno dobře, počítá tým společnosti Ocean Cleanup také s rozmístěním 100 kilometrové stěny u "Velké pacifické odpadní skvrny" mezi Kalifornií a Havajem v roce 2020. Holandský ministr pro životní prostředí portálu Guardian sdělil, že projekt má vládní podporu. Nizozemsko se také částečně podílí na financování projektu, který odhadem přijde na 300 milionů liber.

Prototyp "Boomy McBoomface" je vyroben z vulkanizované gumy, jde o plovoucí bariéru, která zachycuje kousky plastu plovoucí na hladině. Díky tomu, že je bariéra uchycena na jednom místě pomocí bójí, využívá ke sběru odpadu mořské proudy.

Bariéra je postavena do písmene V, takže se veškerý odpad koncentruje v jednom místě a nemůže z něj vyplout. Celý prototyp vytváří neprostupnou bariéru pro plasty, ale umožňuje mořské fauně bariéru podeplout, nehrozí tak, že by se ryby chytaly do sítí mezi odpad.

Jakmile se bariéra dostatečně naplní, kužel, který sbírá plast ve vrcholu V, se vymění a veškerý odpad se recykluje. Bariéra je až na vybírání zcela autonomní a nepotřebuje kromě mořských proudů žádný další zdroj energie.

S rozmístěním stěny se začalo ve čtvrtek, zatím se podařilo prototyp dostat na místo testu a přichytit ho k jedné z bójí. I přes nepříznivou předpověď je moře relativně klidné, vlny jsou menší než 1 metr.

Témata:  Nizozemí moře ekologie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy