Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika je na tom dobře, shoduje se většina Čechů

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Ekonomickou úroveň ČR nyní hodnotí pozitivně 71 procent lidí. Je to výrazné zlepšení proti situaci před třemi lety, kdy naopak převažovala negativní hodnocení.

Mezi vybranými evropskými státy jsou na tom podle dotázaných ještě lépe Rakousko a Německo. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ekonomickou úroveň ČR hodnotí šest procent lidí jako "velmi dobrou" a 65 procent jako "spíše dobrou". V lednu 2014, kdy CVVM podobný průzkum provedlo naposledy, byla jen dvě procenta lidí pro hodnocení "velmi dobré" a 39 procent pro "spíše dobré". Jako špatnou tehdy vnímalo ekonomickou úroveň země 58 procent dotázaných, nyní jich je 28 procent.

Hodnocení ekonomické úrovně ČR se velmi shoduje s vnímáním ekonomické situace v Česku. Optimističtěji se vyjadřují ti, kteří lépe hodnotí životní úroveň své domácnosti, a také osoby samostatně výdělečně činné, manažeři, studenti a lidé, kteří se na politické škále hlásí ke středovým stranám. Naopak pesimističtější jsou nezaměstnaní, nekvalifikovaní dělníci a dotázání sympatizující s levicí a pravicí.

Témata:  Češi ekonomika průzkumy Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy