Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český automobilový průmysl se obává brexitu. Cestovní kanceláře jsou také na pozoru

British Airways, ilustrační fotografie
British Airways, ilustrační fotografie
Foto: britishairways.com

Praha - Český vývoz celých automobilů i součástek pro britské automobilky po brexitu výrazně neklesne, protože ostrovní země se bez těchto dodávek neobejde. Jisté komplikace přesto nelze vyloučit. Odchod Británie z EU částečně zasáhne cestovní ruch.

Komplikace pro automobilky by mohlo způsobit omezení volného pohybu zboží nebo odlišná regulace. "Výsledek referenda je velmi nešťastný a zvyšuje pro firmy rizika a nejistoty. Na hodnocení dopadu je ještě brzy, je třeba počkat, až se uklidní finanční trhy," uvedl Martin Jahn, předseda Sdružení automobilového průmyslu.

Auta a díly tvoří kolem dvou pětin českého vývozu do Velké Británie. Vyváží tam kolínský závod TPCA, nošovický Hyundai i Škoda Auto. Pro Škodu je Británie čtvrtým nejsilnějším trhem a na celkovém odbytu značky se podílí zhruba sedmi procenty. Loni dodala Škoda zákazníkům ve Velké Británii 74.900 vozů, což je o tisícovku více než na domácím trhu v Česku. Za prvních pět měsíců letošního roku Škoda na ostrovy vyvezla 33.600 vozů.

"Respektujeme výsledek referenda o EU, i nadále budeme úzce spolupracovat s našimi britskými partnery, na našem vztahu k nim se nic nemění. Momentálně je ještě příliš brzy na to, abychom mohli vyhodnotit případné dopady na aktivity podniku," řekl ČTK Tomáš Kubík z tiskového oddělení.

Jak zasáhne brexit cestovní ruch?

Vystoupení Británie z unie sníží spolu s pádem libry počet britských turistů, kteří přijedou trávit dovolenou do Česka. Naopak pro Čechy by ze stejných důvodů měla dovolená v Británii zlevnit.

"Čeští turisté podle mě nebudou mít žádnou zábranu do Británie jezdit," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Podle něj se v nejbližších letech nedá rovněž očekávat například zavádění víz pro české návštěvníky na ostrovech.

Podle tiskového mluvčího skupiny Fischer Jana Bezděka nebude mít takzvaný brexit na prodej zájezdů tuzemských cestovních kanceláří výrazný vliv. "Zdražování zájezdů například do exotických destinací zatím neočekáváme. Dolar momentálně sice výrazně posiluje vůči libře, nikoliv ale vůči koruně, takže výrazné dopady na trh cestovního ruchu teď nepředpokládáme," uvedl mluvčí jedné z největších tuzemských cestovních kanceláří.

Zlevnění letenek do Británie v souvislosti s poklesem libry vůči koruně očekává například společnost Student Agency, která patří mezi největší prodejce letenek v Česku. "Pokles libry může některé cestovatele motivovat k tomu, aby si v nadcházející hlavní turistické sezóně zaletěli do Londýna a navštívili i další místa v Británii. Řada klientů do země cíleně létá nejen za památkami, ale také za výhodnými nákupy," uvedla ředitelka prodeje letenek společnosti Věra Janičinová.

Naopak pro Brity by ze stejného důvodu mohlo být v Česku a dalších evropských zemích dráže, tudíž by jich do Česka mohlo přijet méně, než dosud. V posledních letech se navíc změnila struktura britských turistů. Do země už nepřijíždějí mladí za laciným ubytováním a pivem, ale spíše movitější návštěvníci, kteří přijíždějí daleko více za kulturou a kteří v zemi rovněž více utrácejí, doplnil Papež.

Témata:  Brexit automobilový průmysl cestovní kanceláře

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.