Josep Borrell

Josep Borrell

Borrell varuje před regionálním konfliktem na Blízkém východě

Svět

Šéf zahraniční politiky Evropské unie (EU) Josep Borrell varuje před možným regionálním konfliktem na Blízkém východě, který by mohl zasáhnout i Libanon. Jeho výstraha přišla v kontextu zesilujících se pohraničních střetů téměř tři měsíce po začátku konfliktu mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy.

Josep Borrell

Svět

Brusel vyzývá k humanitárním přestávkám v bojích v Gaze

Evropská unie vyzývá k okamžitým humanitárním přestávkám, aby mohla být poskytnuta pomoc do palestinského Pásma Gazy. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell to dnes oznámil před jednáním ministrů zahraničí členských zemí EU v Bruselu. Zároveň odsoudil využívání nemocnic a civilistů jako lidských štítů radikálním hnutím Hamás.

Josep Borrell

Borrell navrhuje příměří v Gaze kvůli humanitární pomoci

Svět

Z pohledu Evropské unie je neodkladnou prioritou v rámci blízkovýchodního konfliktu doručení humanitární pomoci obyvatelům Pásma Gazy, které bylo zasaženo izraelskými útoky. Dnes to uvedl lídr evropské diplomacie Josep Borrell před zasedáním ministrů zahraničí členských zemí.

Josep Borrell

EU a další státy odsoudily útoky Hamásu proti Izraeli

Svět

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell jednoznačně odsoudil dnešní útoky palestinského radikálního hnutí Hamás proti Izraeli. Podobné stanovisko zaujala i ministerstva zahraničí Francie a Německa, stejně jako Itálie. Uvedl to server Jerusalem Post.

Josep Borrell

Borrell: Zatykač na Putina je začátkem pohnání Ruska k odpovědnosti za Ukrajinu

Svět

Zatykač vydaný Mezinárodním trestním soudem (ICC) na ruského prezidenta Vladimira Putina je podle šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella jen začátkem pohnání Ruska k odpovědnosti za "zločiny a krutosti" páchané na Ukrajině, píše agentura Reuters. ICC dnes vydal zatykač na Putina a na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Rozhodnutí kromě Borrella uvítali mimo jiné i ukrajinští představitelé.

Josep Borrell

Šéf unijní diplomacie Borrell vyzval k rychlejší zbrojní podpoře Ukrajiny

Svět

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell dnes na Mnichovské bezpečnostní konferenci vyzval k rychlejší a rozsáhlejší zbrojní podpoře Ukrajiny. Podpořil také návrh estonské premiérky Kaji Kallasové, aby Evropská unie nakupovala munici pro ukrajinskou armádu společně, jako během pandemie pro své členy hromadně pořizovala vakcíny proti nemoci covid-19.

Josep Borrell

EU slibuje vycvičit dvakrát více ukrajinských vojáků, přispěje na odminování

Svět

Evropská unie vycvičí dalších 15.000 ukrajinských vojáků - celkem tedy 30.000 - a poskytne Ukrajině vybavení a výcvik v hodnotě 25 milionů eur (asi 595 milionů Kč), aby země kvůli ochraně životů civilistů mohla očistit území zamořené minami, ohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell po dnešním jednání s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem.

Josep Borrell

Svět

Borrell doufá, že ministři zahraničí odsouhlasí nové peníze na zbraně pro Kyjev

Země Evropské unie by se měly shodnout na další společné platbě za zbraně pro Ukrajinu a diskutovat o možnostech pokračování vojenské pomoci včetně dodávek tanků. Před dnešním jednáním ministrů zahraničí členských států bloku to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Řada ministrů před zasedáním naléhala na Německo, aby povolilo dalším státům dodávat Kyjevu tanky německé výroby.

Josep Borrell

Vyšetřování korupce v Evropském parlamentu je podle unijních špiček znepokojivé

Svět

Belgické vyšetřování údajné korupce v Evropském parlamentu (EP) je velmi znepokojivé. Podle agentury Reuters to dnes řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell v reakci na razie a zatýkání evropských představitelů v souvislosti s podezřením, že přijímali peníze a drahé dary od Kataru. Obdobně se vyjádřila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy