klimatická změna

Princ Harry

Princ Harry v OSN ocenil Mandelu a vyzval k akci kvůli klimatickým změnám

Svět

Britský princ Harry dnes v newyorském sídle OSN prohlásil, že "náš svět je opět v plamenech". Harry promluvil při zasedání věnovaném dnešnímu Mezinárodnímu dni Nelsona Mandely, který je připomínkou narozenin jihoafrického bojovníka proti apartheidu a prvního černošského prezidenta Jihoafrické republiky.

Joe Biden

Biden žádal na klimatickém fóru účinnější boj proti klimatické změně

Svět

Americký prezident Joe Biden vyzval Čínu a další ekonomicky silné země, aby znásobily boj proti klimatické změně. Biden uspořádal za svého mandátu už třetí mezinárodní konferenci velkých ekonomik s cílem dohodnout se na společném postupu proti klimatické změně a zlepšit energetickou bezpečnost.

Sídlo Evropského parlamentu

Svět

Europarlament nepodpořil rozšíření emisního trhu ani další klimatické návrhy

Evropský parlament dnes nedokázal nalézt shodu na zpoplatnění emisí z vytápění budov a dopravy, které je jednou z klíčových součástí klimatického balíčku navrženého loni Evropskou komisí. Nebývale rozdělení europoslanci kvůli tomu odložili hlasování o dalších souvisejících normách, mezi něž patří například zavedení takzvaného uhlíkového cla nebo vytvoření sociálně klimatického fondu.

Anna Hubáčková

Naplňování klimatických cílů EU je podle ministryně Hubáčkové třeba urychlit

Domov

Ruská agrese proti Ukrajině a její důsledky jsou podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) důvodem urychlit naplňování cílů EU v oblasti změn klimatu, nikoli proces zastavit. Ministryně to dnes uvedla na senátní konferenci k výsledkům loňské konference OSN v Glasgow (COP26) o dalším postupu v boji s klimatickými změnami.

Glasgow, Skotsko.

Svět

Ve Skotsku si státy odhlasovaly znění klimatické dohody

Představitelé téměř 200 zemí světa se dnes na konferenci COP26 ve skotském Glasgow shodli na společném znění dohody o dalším postupu v boji s klimatickými změnami. Země souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie.

Boris Johnson

V Glasgow pokračují klimatická jednání, Britové předložili nové návrhy dohody

Svět

Ve skotském Glasgow dnes pokračují jednání na prodloužené klimatické konferenci OSN, která měla skončit v pátek. Předsedající Britové předložili nové návrhy konečné dohody. Podle agentury AP návrh obsahuje mimo jiné opatrnou výzvu zemím k postupnému utlumení výroby energie ze spalování uhlí. Předseda konference Alok Sharma dnes řekl, že chce jednání ukončit ještě dnes.

Znečištěné ovzduší, ilustrační fotografie

Boj proti klimatickým změnám se opírá o nepřesná data, země hlásí méně emisí

Svět

Mnohé země světa ve zprávách předkládaných OSN hlásí méně emisí skleníkových plynů, než ve skutečnosti produkují. Rozdíl mezi skutečnými a přiznanými emisemi se na globální úrovni pohybuje v řádu miliard tun a za rok 2019 odpovídal 16 až 23 procentům celkového množství skleníkových plynů vypuštěných do atmosféry. Na základě analýzy dat nahlášených OSN a vlastních propočtů to o víkendu napsal deník The Washington Post (WP).

Barack Obama.

Dosavadní klimatické závazky nejsou dostatečné, řekl Obama

Svět

Bývalý americký prezident Barack Obama dnes na klimatické konferenci OSN (COP26) ve skotském Glasgow vyzýval k ambicióznějšímu tažení proti emisím skleníkových plynů a kritizoval Čínu, Rusko i americké republikány za jejich postoj ke klimatickým otázkám. Uvedl, že svět i při dodržení aktuálních emisních cílů nesměřuje k udržení globálního oteplování pod 1,5 stupně Celsia. Splnění těchto závazků by podle něj přesto znamenalo "skutečný pokrok".

Andrej Babiš

Svět

Babiš na konferenci v Glasgow kritizoval evropský klimatický balíček

Český premiér Andrej Babiš dnes na konferenci OSN o změnách klimatu COP 26 v Glasgow kritizoval evropský klimatický balíček známý pod označením Fit for 55. Zelená dohoda (Green Deal) se podle něj bez racionálního přístupu může stát evropskou zelenou sebevraždou. Podle Babiše je nutné nejprve řešit, zda nejsou cíle příliš ambiciózní, kolik peněz bude transformace stát a zda si to mohou Evropa i jednotlivé státy dovolit.

Andrej Babiš

Babiš od klimatické konference OSN mnoho neočekává

Domov

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v Praze před odletem do Glasgow na klimatickou konferenci OSN řekl, že od ní mnoho neočekává. Projevy se podle něj budou klasicky týkat ohrožení planety, sám chce ale ve svém vystoupení hovořit i o možném ohrožení lidí a ekonomiky, pokud Evropská unie nebude předkládat "reálnější" ekologické návrhy. Jinak podle něj také hrozí odchody investorů z Evropy do USA či Asie.

Tání ledovců je projevem oteplování.

Země se na summitu G20 shodly, že chtějí udržet oteplování pod kritickou hranicí

Svět

Lídři zemí G20 se dnes na summitu v Římě shodli, že jejich cílem je udržet globální oteplování pod kritickou hranicí 1,5 stupně ve srovnání s předindustriální érou. Vyplývá to ze závěrů schůzky, o nichž informovala agentura Reuters. Ve společném prohlášení ale není řeč o konkrétních opatřeních na snižování emisí. Původně zvažovanou formulaci o snaze "podstatně snížit emise" nahradil nakonec závazek snižovat emise "co nejrychleji, proveditelně a co nejhospodárnějším způsobem".

Počasí v létě.

Teploty letos nestouply tolik, trend se ale nemění, uvedla WMO

Počasí

Průměrné teploty letos na světě nebyly tak vysoké jako v předchozích třech letech, rekordnímu oteplování zabránil meteorologický jev La Niňa. Vyplývá to z předběžné verze výroční zprávy o stavu globálního klimatu, kterou dnes po zahájení klimatické konference OSN zveřejnila Světová meteorologická organizace (WMO).

Glasgow, Skotsko.

Svět

V Glasgow začal klimatický summit, dorazily tisíce aktivistů

Ve skotském Glasgow dnes formálně začala klimatická konference OSN. Diplomaté i odborníci v následujících dvou týdnech projednají společný postup, jak čelit hrozbě klimatické změny s možnými katastrofálními dopady. Akci odloženou o rok kvůli pandemii covidu-19 v pondělí dvoudenním summitem naplno odstartují světoví lídři, promluví i český premiér Andrej Babiš.

Ilustrační fotografie.

Klimatická konference začíná, dle vědců se rozhoduje o budoucnosti planety

Svět

S ročním zpožděním začne v neděli ve Skotsku konference OSN o změnách klimatu, která podle odborníků může rozhodnout o tom, zda se podaří planetu ochránit před katastrofálními důsledky globálního oteplování. Klimatologové jsou zajedno v tom, že nejčernějším scénářům se dá předejít pouze drastickým snižováním emisí skleníkových plynů, k němuž se musejí zavázat hlavně ti největší znečišťovatelé.

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.

Papež chce od politiků a klimatické konference přijetí účinných řešení

Svět

Papež František před zahájením klimatické konference COP26 v Glasgow vyzval světové politiky, aby nalezli účinná řešení klimatických změn. Papež to řekl v příspěvku, který zaslal britské stanici BBC, informovaly tiskové agentury. Cílem podle něj je nabídnout "konkrétní naději" budoucím generacím. František naopak varoval před ochranářstvím a izolacionismem.

Princ Charles

Úvodní řeč na klimatické konferenci v Glasgow pronese princ Charles

Svět

Úvodní řeč na konferenci OSN o klimatu ve skotském Glasgow pronese britský korunní princ Charles. Setkání označované zkratkou COP26 měla původně zahájit královna Alžběta II., ze zdravotních důvodů se ale v úterý omluvila. Změnu mluvčího na pondělní slavnostní recepci dnes oznámila Charlesova kancelář.

Ilustrační foto

Svět

Maledivy varují, že pro ně neplnění klimatických závazků může znamenat zkázu

Neplnění klimatických závazků ostatními zeměmi světa může pro Maledivy znamenat zkázu. Agentuře AP to dnes řekla místní ministryně životního prostředí Aminas Šaunaová. Politička doufá, že na nadcházejícím klimatickém summitu v Glasgow země přijmou přísnější klimatické závazky. Podobné obavy o budoucnost v souvislosti se změnami klimatu vyjádřily už dříve i další ostrovní státy.

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy