Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko vzpomíná na invazi z roku 1968. Hamáček vyzdvihl členství v NATO

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: ČSSD

Praha - Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila československé státní hranice v noci z 20. na 21. srpna 1968. Pietní akce, které připomněli 49. výročí okupace, se dnes konaly na několika místech. Pamětníci se shromáždili například před budovou Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě. Oběti tehdejších událostí si lidé připomněli také na pražském Václavském náměstí a v Brně.

Jména všech obětí z roku 1968 i zastřelených demonstrantů z prvního výročí invaze v roce 1969 dnes zazněla u sochy sv. Václava na Václavském náměstí, kde pietní shromáždění uspořádal spolek Bez komunistů.cz. Hrdinství lidí, kteří se postavili okupantům, bylo připomenuto i před budovou Českého rozhlasu. Při jeho obraně v ranních srpnových hodinách 1968 zemřelo několik Čechoslováků. Věnce u vchodu do rozhlasu položili například předseda Sněmovny Jan Hamáček nebo místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

"Připomínáme si hrdinství prostých občanů tváří v tvář okupační armádě. Připomínáme si, že svoboda není samozřejmá a může se rychle ztratit," řekl Hamáček. Události roku 1968 podle něj ukázaly to nejlepší, co v lidech bylo. Zároveň se ale staly obžalobou zrady a zbabělosti tehdejších elit, které stály v čele země. Podotkl, že krize může přijít náhle a Česko poté bude potřebovat ve svém čele lidi, kteří dohlédnou dále než jen za svůj zájem. Za tehdejší problém označil chybějící spojence a vyzdvihl proto členství ČR v Severoatlantické alianci.

O boji za svobodu mluvila i Horská. Mimo jiné řekla, že v ČR bytostně chybí zákon, který by posiloval nezávislost veřejnoprávních médií na politických stranách. "Nezastírám, že mě velmi znepokojuje, že je zde mocenský nátlak politických a byznysových skupin na oslabení nebo přímo likvidaci nezávislosti médií veřejné služby," řekla.

Na Václavské náměstí přišel i Jiří Línek, předseda Sdružení bývalých politických vězňů. Vzpomínal, jak po Václavském náměstí projížděly tanky a lidé se jim snažili prorazit nádrže na naftu. Když se pokusil dojít před budovu tehdejšího Československého rozhlasu, ruští vojáci začali střílet ze samopalů. Střelba tehdy poničila i fasádu Národního muzea. Stopy po kulkách zůstaly patrné i po následné opravě ze 70. let.

Témata:  okupace 1968 Praha Jan Hamáček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy