Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálet na Dobřany: osudová chyba pilotů stála život přes 200 lidí

Bitva o Normandii, Operace Overlord - muzeum
Bitva o Normandii, Operace Overlord - muzeum
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Plzeň - Spojenecké nálety na Němci okupovanou Evropu přinášely i mnohá utrpení civilistů. Jedním z tragických omylů bylo bombardování Dobřan na Plzeňsku v noci ze 16. na 17. dubna 1943, zahynulo tehdy na 200 lidí.

Za nezdarem z dubna 1943 byl omyl značkařů, kteří nasměrovali bombardéry na Dobřany ležící asi deset kilometrů jižně od Plzně. Na městečko s rozlehlým komplexem psychiatrické léčebny, které bylo po okupaci v roce 1939 přejmenováno na Wiesengrund, dopadlo přes 600 tun bomb.

Zahynulo 100 pacientů ústavu, 60 německých vojáků a 35 civilistů. Ze zhruba 750 domů zůstalo bez úhony pouhých 200.

Jako pravděpodobná příčina tragického omylu je uváděna německá masivní protiletecká obrana a chyby v navigaci. Piloty také zřejmě zmátl jeden z naváděcích letounů, který byl nad Plzní zasažen a patrně ve snaze o nouzové přistání se dostal nad Dobřany, kde se zřítil nedaleko nádraží.

Letoun Lancaster, jehož sedmičlenná britsko-kanadská posádka zahynula, se stal prvním sestřeleným spojeneckým letadlem nad českým územím.

Témata:  II. světová válka Plzeňský kraj historie letectví a letadla

Aktuálně se děje

8. května 2024 22:04

Bomba ve škole. 14letému mladíkovi může hrozit 3 až 7 let vězení nebo doživotí

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy