Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silný vítr dává zabrat energetikům. ČEZ eviduje 20 tisíc míst bez elektřiny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Společnost ČEZ Distribuce dnes večer kvůli silnému větru eviduje asi 20.000 odběrných míst bez elektřiny. Nejvíce poruch je v Plzeňském a Karlovarském kraji. Jejich nejčastější příčinou je pád stromů a větví do vedení, přetrhané vodiče i praskání izolátorů. ČTK to oznámila mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Silný vítr se do Česka vrátil, foukalo už v noci na dnešek a ráno bylo v distribuční oblasti ČEZ bez proudu zhruba 2000 odběrních míst.

"Dispečink ČEZ Distribuce aktuálně eviduje na tři desítky poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na vedení nízkého napětí," uvedla mluvčí.

V Plzeňském kraji energetici zasahují zejména na Domažlicku a jižním Plzeňsku, v terénu jsou často i ve všech třech okresech Karlovarského kraje, tedy na Karlovarsku, Chebsku a Sokolovsku. "V ostatních regionech zásobovacího území ČEZ Distribuce je situace klidnější," doplnila Holingerová.

Podle mluvčí se na odstraňování následků vichřice podílejí stovky pracovníků poruchových čet i pracovníků dispečinku a telefonního centra. Poruchy mohou lidé hlásit na bezplatnou linku 800 850 860 nebo na webovém portálu www.bezstavy.cz.

Výpadky elektřiny způsobené silným větrem jsou také v jižních Čechách, které jsou součástí distribuční oblasti společnosti E.ON. Firma zde kvůli poruchám vyhlásila kalamitní stav. Bez elektřiny je asi 11.500 domácností, nejvíc na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Poruch na vedení vysokého napětí E.ON eviduje 19, podle předpokladu firmy budou během noci přibývat další.

Témata:  vichřice ČEZ elektřina energetika

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.