Kultura

Klavír, ilustrační fotografie

Čína i Londýn oplakávají George Michaela. Truchlí také známí umělci

Kultura

Peking/Londýn - Dnešní zpráva o smrti George Michaela zasáhla i řadu lidí v Číně. Britský zpěvák tam byl totiž jedním ze symbolů postupného otevírání této asijské země západním vlivům. Před rezidencí George Michaela v severní části Londýna se po celý den scházeli fanoušci.

Hudba, ilustrační foto

Zemřel hudebník Jiří Smetana, bylo mu 71 let

Kultura

Praha - Ve věku 71 let zemřel hudebník a producent Jiří Smetana, autor textu k písni Vladimíra Mišíka Slunečný hrob. Byl také dlouholetým manažerem zpěvačky Věry Bílé se skupinou Kale.

Luba Skořepová

Kultura

Herečka Luba Skořepová zemřela. Bylo jí 93 let

Praha - Ve věku 93 let dnes v jedné z pražských nemocnic zemřela herečka Luba Skořepová. ČTK to řekla její přítelkyně Helena Váňová. Emeritní členka Národního divadla během svého téměř sedmdesátiletého působení na české první scéně vytvořila na 160 rolí. Více než stovku dalších rolí ztvárnila ve filmu a v televizi. Hrála po boku slavných herců a pod vedením věhlasných režisérů.

Vánoce

Co se o Vánocích hraje? 10 nejznámějších amerických písní

Kultura

Praha – Koledy jako Nesem vám noviny, Štědrej večer nastal nebo Půjdem spolu do Betléma neodmyslitelně patří k Vánocům, avšak v posledních letech dává vícero lidí přednost spíše vánočním písním. A to jak českým, tak především zahraničním. Podívejte se na seznam deseti písní, které se dostaly do obliby široké veřejnosti a každý rok zní v předvánočním čase z rádií.

Xindl X vlastním jménem Ondřej Ládek, foto: Multimotyl

Xindl X nazpíval písně k nové štedrovečerní pohádce

Kultura

Praha - Oblíbené písničky Xindla X zazní nejen během připravovaného jarního turné s názvem NOVÝ SONGY S KAPELOU & STARÝ FLÁKY S KYTAROU, ale také na Štědrý den. Pro premiéru sváteční pohádky Pravý rytíř , v hlavní roli s Lukášem Vaculíkem, Jaromírem Hanzlíkem a Táňou Pauhofovou, složil Xindl několik písní a některé z nich si i zazpívá.

Blade Runner 2049: Sní Harrison Ford stále o elektronických ovečkách?

Kultura

VIDEO: Blade Runner 2049 má první trailer. Harrison Ford se vrací

Hollywood: Před osmi lety znovu popadl klobouk a bič, loni se na stará kolena proletěl napříč předalekou galaxií. V roce 2017 se Harrison Ford vrátí také ke své třetí ikonické roli. Jeho Rick Deckard v dvaaosmdesátém postřílel pár androidů a zmizel v západu slunce (který ale přes všechny ty reklamní neony a hustý smog nevidět). Teď se v nejnovějším traileru na film Blade Runner 2049 vrací.

Koncert, ilustrační foto

Sepultura na Metalfest nepřijede... fanoušky přesto její řádění nemine

Kultura

Plzeň/Vizovice – Populární thrash a groove metalová kapela Sepultura, kterou v 90. letech proslavilo sedminásobně zlaté album Roots, měla na příští rok naplánované také jedno vystoupení v ČR. Plzeňský Metalfest se nakonec bude muset bez svého hlavního taháku obejít. Brazilská metalová ikona se ale do našich luh a hájů v roce 2017 přeci jen podívá, jen to bude o několik týdnů později.

Klus, Tomáš

Klus se v bžeznu vydá na nové turné, vrátí se i Vojtěch Dyk

Kultura

Praha - Jestliže jste fanoušky české hudby, na jaře si přijdete na své. Písničkář Tomáš Klus ohlásil pokračování Recyklus Tour. Zahájí ho 11. března v Chomutově a ukončí v rodném Třinci 12. května. Po roční odmlce chystá "šňůru" také Vojtěch Dyk.

Z představení Čínského národního cirkusu

Kultura

Čínský národní cirkus se vrací do Česka

Praha - Čínský národní cirkus již popáté navštíví Českou republiku. Série šesti vystoupení se zbrusu novým programem se odehraje už v lednu příštího roku a dočkají se fanoušci z Prahy, Brna, ale i dalších měst.

Toto je Deadpool...

Deadpool je nominován na film roku

Kultura

Hollywood – Druhé nejprestižnější ocenění ve světě filmu ztrácelo v posledních letech na svém lesku a užívalo si spíše negativní pozornosti. Jen vloni bylo kritizováno například za pochybné zařazení sci-fi Marťan mezi komedie, obecné upřednostňování lesku před kvalitou, výběr nevybíravého komika Rickyho Gervaise jako průvodce večerem, trend pokládat na červeném koberci herečkám, na rozdíl od jejich mužských kolegů, dotazy týkající se převážně jejich garderóby (twitterový „hashtag“ #AskHerMore komičky Amy Pohler na krátký okamžik přerostl až ve hnutí), či celkové pojetí Glóbů jako chabé záminky pro celebrity opít se a zviditelnit.

Ilustrační foto

Slovanská epopej v Japonsku? Ministerstvo vývoz povolilo

Kultura

Praha - Ministerstvo kultury vydalo povolení k vývozu Muchovy Slovanské epopeje do Japonska. Cyklus děl, který je kulturní památkou, by měl Česko opustit v únoru. Výstava v Tokiu začne v březnu 2017. Turné po Asii by mělo skončit v polovině roku 2018.

Mahenovo divadlo v Brně

Národní divadlo Brno vybírá peníze na děti z dětských domovů

Kultura

Brno – Národní divadlo Brno už v polovině listopadu odstartovalo veřejnou sbírku na vstupenky pro děti z dětských domovů. Prostřednictvím platformy Hithit může kdokoliv přispět na tento dobročinný projekt s názvem Naplň divadlo dětmi, naplň děti divadlem! K dnešnímu dni se podařilo vybrat více než tři čtvrtiny cílové částky. Do konce sbírky však zbývá už jenom pár dní.

Vánoce

Divadlo Bez zábradlí zve na unikátní vánoční trhy

Kultura

Praha - Ve čtvrtek 8. prosince se v odpoledních hodinách uskuteční ve foyer Divadla Bez zábradlí charitativní vánoční trh. Návštěvníci této jedinečná akce se mohou těšit i na krásný vánoční strom, který do paláce Adria připravilo Trade centrum Praha a na betlém, který připravily děti z Nadačního fondu Slunce pro všechny.

Radim Hladík (vlevo). Foto©Mirek Kaufman

Zemřel slavný kytarista Radim Hladík

Kultura

Praha - Významná osobnost československého a posléze českého rocku, Radim Hladík, ukončil svou tuzemskou pouť v neděli ráno po několikaleté nemoci. Oficiálně to sdělila jeho manželka.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy