Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak ochránit letiště před teroristy? Problémem je "insider", říká policista

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Stockholm - Ochránit letiště, tedy otevřené a "měkké" cíle, před teroristy je neobyčejně složité, přiznal švédský policejní důstojník Peter Nilsson, který stojí v čele evropské sítě Airpol.

"Základní odpovědnost za bezpečnost nese každá země sama," zdůraznil Nilsson v rozhovoru pro ČTK. Bezpečnostní opatření před útokem vypadala na letišti Zaventem podle něj podobně jako v jiných evropských zemích, Belgičané se navíc už od loňských podzimních útoků v Paříži nacházeli na vyšším stupni bezpečnostních opatření.

Přesto se dvěma sebevražedným atentátníkům - Brahimu Bakraouimu a nejspíš Najimovi Laachraouimu - útok v úterý ráno na letišti podařil. Třetí útočník z místa utekl, nevybuchlou nálož zlikvidovali pyrotechnici. Tragédie tak mohla být ještě větší.

Zdroj: YouTube

Jedním ze způsobů, jak podobné riziko omezit, je letiště zamknout a nepouštět tam nikoho bez palubní vstupenky, poznamenal dnes Nilsson s tím, že podobnou cestu v některých zemích skutečně bezpečnostní síly zvolily. "O tom je samozřejmě možné diskutovat," míní policista. Evropský přístup je ale jiný a spočívá především ve snaze útokům v dostatečném předstihu předcházet a odhalovat je ještě ve fázi přípravy.

Podle Nilssona lze nepochybně zajistit na letišti například více psů cvičených ke hledání výbušnin a dostat tam dodatečné technické prostředky a lidi. "Ale i to se dá překonat... (teroristé) se vyhodí do vzduchu ve frontě před budovou, použijí velkou bombu nastraženou v zaparkovaném vozidle," vypočetl.

"Snažíme se být o krůček před nimi," poznamenal švédský policista. Odborníci Airpolu tak nyní přemýšlí například o tom, jak včas odhalit možného komplice teroristů mezi letištním personálem či zaměstnanci tam působících společností.

Právě "insider" uvnitř letiště je velmi pravděpodobným vysvětlením, jak se teroristům podařilo loni v říjnu propašovat bombu do ruského letadla vracejícího se ze Sinajského poloostrova. Odborníci se tak snaží odhalit vzorce, které by ukazovaly na radikalizaci zaměstnanců, ale i způsoby účinné kontroly jejich možného podezřelého chování, třeba pomocí kamerových systémů.

Témata:  letiště Švédsko terorismus teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy