reklama

Podle Pan Ki-muna mají v případě Sýrie „mocní patroni krev na rukou". „Ti, kdo jsou dnes přítomni v tomto sále, jsou zástupci vlád, jež umožnily, financovaly, účastnily se nebo i plánovaly a páchaly krutosti proti syrským civilistům. Mnoho skupin pozabíjelo nevinné civilisty, nikdo víc než syrská vláda, která dále shazuje barelové bomby na obydlená místa a systematicky mučí tisíce vězňů," řekl Pan Ki-mun, jehož mandát na konci tohoto roku končí.

Šéf OSN je také přesvědčen, že „je příliš mnoho zemí, jejichž vůdci nechávají přepsat ústavu, manipulují s volbami a uchylují se k dalším zoufalým krokům, aby se udrželi u moci".

V řeči také bilancoval celých deset let, které strávil v čele OSN. Vidí prý, jak roste moc lidí, schopných dohodnout se mobilními telefony pokrývajícími celý svět, a jak ubývá chudoby. Přesto ale konstatoval, že stále existují globální problémy, zejména bezpečnostní hrozby, jaké přinášejí boje v Jemenu, Libyi, Iráku, Afghánistánu a Sahelu a také trvající izraelsko-palestinský konflikt.

Potlesk pak sklidil, když připomněl, že za jeho působení v čele organizace byla vytvořena skupina UN Women orientovaná na tematiku rovnosti mužů a žen. Sám sebe prý považuje za „feministu".