Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Virus zika už není celosvětovou hrozbou, tvrdí WHO. Je tu ale něco mnohem horšího

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

Ženeva/Rio de Janeiro - Světová zdravotnické organizace (WHO) před několika dny přinesla potěšující zprávu. Uvedla, že virus zika už nepředstavuje celosvětovou zdravotní hrozbu, ačkoliv boj proti němu musí dál pokračovat. Do hledáčku lékařů se však dostala další choroba zvaná chikungunya, a už nyní je jí nakaženo více lidí, než virem zika.

Virus zika je na ústupu a celosvětový stav nouze, který byl vyhlášen před devíti měsíci, tak pozbyl platnosti. "Virus zika zůstává velmi důležitým problémem v dlouhodobém horizontu, ale už neohrožuje veřejné zdraví v globálním rozměru," oznámil předseda krizového výboru David Heymann.

Nákaza virem zika má u dospělých mírný průběh, ale u lidského plodu může způsobit zpomalení vývoje mozku. Nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii, celkově byly hlášeny defekty mikrocefalie u novorozeňat v 30 zemích světa.

Právě Brazílie ale nyní bojuje s dalším virem, horečkou chikungunya. Onemocnění bylo poprvé zaznamenáno v Tanzánii v roce 1952 a předpokládá se, že virus pochází z tropické Afriky, konkrétně od primátů a moskytů. 

Virus chikungunya způsobuje stejnojmenné onemocnění, které se projevuje horečkami či bolestmi kloubů, hlavy a svalů. Nebyl však dosud prokázán přenos viru mezi lidmi. 

Od roku 2015 vzrostl počet případů nakažení v Brazílii téměř desetinásobně. Onemocnění jen v této zemi loni podlehlo šest lidí, letos již bylo potvrzených 138 obětí. Na virus zika zemřeli v roce 2016 v Brazílii jen tři lidé.

Léčba tohoto onemocnění se v současnosti zaměřuje pouze na příznaky onemocnění. Očkování zatím neexistuje, a proto je kladen vysoký důraz na prevenci a ochranu před pobodáním komáry, kteří horečku přenášejí. 

Témata:  Brazílie nemoc WHO

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy