Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásadní změna německé migrační politiky? Merkelová se chce zbavit 100 tisíc běženců

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová výrazně mění svou migrační politiku. O víkendu prohlásila, že očekává, že v příštím roce bude z Německa deportováno asi 100,000 přistěhovalců.

Kancléřka, která loni propagovala politiku „žádného horního limitu" na přistěhovalce ze Středního východu, Asie a Afriky, v sobotu uvedla: „Není možné, aby všichni mladí lidé z Afghánistánu přišli do Německa."

„Nejdůležitější věc v nadcházejících měsících je repatriace, repatriace a ještě jednou repatriace," cituje Merkelovou server Breitbart. Překvapující změna tónu nastala na sobotní konferenci konzervativních poslanců v Neumünsteru. Přichází jen několik dní poté, co stávající kancléřka oznámila, že bude usilovat čtvrté funkční období.

Podle serveru Handelsblatt Merkelová řekla, že očekává, že třetina deportací bude nucená či násilná, a asi 60.000 migrantů by se podle ní mělo do rodných zemí vrátit prostřednictvím dobrovolného programu repatriace.

„V případě, že vlády států odmítnou násilně deportovat přistěhovalce, pak samozřejmě každý bude říkat: 'Dobrovolně nepůjdu, protože oni mě nutit nebudou'," vysvětlila kancléřka.

Obrat v migrační politice Merkelové přichází poté, její Křesťanskodemokratická unie (CDU) zaznamenala v německém hlavním městě v září tohoto roku nejhorší volební výsledek v historii.

Mezitím si populistická Alternativa pro Německo (AFD), které bojuje proti imigraci, připsala výrazný nárůst popularity. Podle současných průzkumů by v Berlíně partaj získala 14 procent hlasů.

Na začátku září 2016, krátce před volbami v Berlíně, kancléřka uznala, že její politika „otevřených dveří" byla chybná a že může mohla povzbudil příliv přistěhovalců do Evropy. „Neuchopili jsme tento problém vhodným způsobem. To platí i pro ochranu vnější hranice schengenského prostoru," řekla německá kancléřka v rozhovoru rok po vypuknutí migrační krize.

Na vině jsou podle ní ale i jiné evropské národy, které nejednaly dostatečně rychle a neřešily problémy. „V Německu jsme ignorovali tento problém příliš dlouho a zablokovali jsme potřebu nalézt celoevropské řešení," připustila.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy