Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU přesvědčil nizozemskou vládu, návrh k ratifikaci smlouvy s Kyjevem schválila

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Haag - Návrh zákona k ratifikaci asociační dohody Evropské unie s Ukrajinou dnes schválila nizozemská vláda. Informoval o tom nizozemský premiér Mark Rutte.

Proti dohodě se letos vyjádřili Nizozemci v právně nezávazném referendu, ale vláda nyní usoudila, že získala od EU záruky, které ratifikaci umožňují.

Rutte uvedl, že ratifikaci dohody pokládá jeho vláda za nutnou. Konečné slovo bude mít ale parlament, jehož konečný postoj je zatím těžké předvídat.

Summit EU ve čtvrtek souhlasil se zárukami, které požadovala nizozemská vláda. A to, že ratifikace asociační dohody s Ukrajinou není formální krok na cestě ke členství země v EU - tedy, že ratifikace neznamená pro Kyjev postavení kandidátské země - a že unii nezavazuje k vojenské pomoci Kyjevu.

Tato ujištění mají Nizozemsku jako poslednímu členskému státu unie umožnit ratifikaci významné dohody mezi EU s Ukrajinou přesto, že proti takovému kroku se letos v dubnu vyslovili nizozemští voliči v takzvaném poradním referendu. Stále ale není jasné, zda Nizozemsko dohodu opravdu ratifikuje.

Rutte musí návrh předložit oběma komorám parlamentu. Výsledek prý ale není jistý a o většinu bude muset ještě bojovat. "Uvidíme. Jednoduché to nebude," připustil.

Témata:  Nizozemí Mark Rutte Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy