Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační bouře neskončila. Maďarsko bude neproniknutelné, slibuje Orbán

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Budapešť – Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že noví rekruti, kteří chrání maďarské hranice, jsou nyní v „obležení“. Varoval také, že nemohou usnout na vavřínech. Uvedl to u příležitosti jejich slavnostní přísahy, jeho reč zveřejnil tiskový úřad maďarské vlády.

Maďarsko reagovalo na migrační krizi tím, že postavilo hraniční ploty na hranici se Srbskem, které už leží mimo hranice Evropské unie, a s Chorvatskem, které sice je členem EU, ale nepatří do Schengenského prostoru.

Vláda nyní tuto obranu v podobě plotu vylepšuje, i přes budování zábran je ale třeba i lidské strážce. Země proto přijala 3000 nových členů pohraniční stráže. Premiér však ve své řeči 462 nových rekrutů varoval, že „si země nemůže dovolit sedět na zadku".

„Získali jsme čas pouze mezi dvěma hlavními útoky," prohlásil. „Bouře ještě neskončila, jen dočasně ustoupila,“ uvedl o náporu migrantů. Orbán věří, že země musí využít současného klidu, aby posílila svou fyzickou obranu a posílila svou ochranu hranic. Zárobeň tím chce vyslat jasný signál nelegálním migrantům.

„Když svět uvidí, že můžeme chránit naše hranice, pokud uvidí, že vyztužený maďarský hraniční plot je neproniknutelný, a že budeme i nadále trvat na dodržování našich zákonů - a nebudeme váhat na vteřinu - potom se nikdo nepokusí přijít do Maďarska nelegálně,“ tvrdí.

Zatímco mluvčí vlády Zoltán Kovács již dříve tvrdil, že ploty nakonec „ochrání Evropskou unii, nikoli Maďarsko", premiér varoval, že by tento středoevropský stát neměl očekávat pomoc zvnějšku. „Můžeme spoléhat jen na sebe," řekl s tím, že v Bruselu sedí byrokraté, kteří „jen dělají jejich práci mnohem obtížnější".

Orbán tvrdí, že migrační krize „zůstane na pořadu dne, dokud si lidé po celém světě neuvědomí, že migrace je trojským koněm terorismu". Řekl rekrutům, že právě oni jsou „v současnosti obránci svobody v Maďarsku a nadějí pro maďarskou budoucnost".

„My Maďaři chceme Evropu, ve kterém můžeme žít naše vlastní maďarské životy. V Maďarsku,“ dodal Orbán.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy