reklama

Vodní zdroj pro Damašek se nachází v údolí Barada, které do ledna ovládali povstalci. Boje tam pokračovaly i přesto, že v prosinci bylo v Sýrii ohlášeno příměří. Povstalci se nechali z místa evakuovat po šesti týdnech tvrdých bojů až na konci ledna.

Nezávislá vyšetřovací komise OSN, která se zabývala případem bombardování vodního zdroje u Damašku, dospěla k závěru, že nemá důkazy, že by povstalecké skupiny vodní zdroj záměrně znečistily nebo demolovaly, jak tvrdila syrská armáda.

Vyšetřovací komise dospěla také k závěru, že únorový útok na objekt syrského Červeného půlměsíce v Idlibu byl zřejmě záměrnou akcí syrského či ruského letadla a že čin spadá do kategorie válečných zločinů.

Vláda v Damašku dnes obvinila Turecko jako hlavního spojence opozice, že nesplnilo své závazky a nechalo opozici rozhovory v Astaně bojkotovat. Rozhovory v Astaně organizují Rusko, Írán a Turecko. "Jestliže jeden z ručitelů poruší závazky, myslím tím Turecko, pak je třeba ptát se Turecka, proč se ozbrojené skupiny jednání neúčastní," řekl dnes šéf syrské vládní delegace v Astaně Bašár Džaafarí.

Za Damašek se postavil jeho hlavní spojenec, jímž je Rusko. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že důvody, jimiž opozice vysvětlila svou neúčast, nepovažuje za přesvědčivé.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes prohlásil, že se ze Sýrie stala mučírna. "V určitém smyslu je z celé země mučírna, je to místo krutostí a naprostého bezpráví," sdělil Husajn. Podle něj je "velmi pravděpodobné", že jsou v Sýrii vězněny desítky tisíc osob.

Husajn syrskou válku popsal jako "nezměrnou krutost a prolévání krve". Válka, která vstupuje do sedmého roku, je podle něj "nejhorší katastrofou, jakou člověk vyprovokoval od skončení 2. světové války".