Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seznamte se s Geertem Wildersem: Islám je hrozba, Turci odpad a Mohamed byl pedofil, tvrdí nizozemský politik

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Amsterdam - V Nizozemsku začaly parlamentní volby, v nichž se očekává největší souboj mezi Lidovou stranou pro demokracii Marka Rutteho a Stranou pro svobodu Geerta Wilderse. Zatímco první strana se prezentuje jako protiváha populismu, druhá nejde pro ostrá slova daleko.

Lídr nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders se i během poslední televizní debaty před dnešními parlamentními volbami pokusil zaujmout voliče, které děsí islám, migranti a Turecko.

V souvislosti s vyhoštěním turecké ministryně z Nizozemska si neodpustil několik poznámek. Nazval například několik stovek nizozemských obyvatel tureckého původu, kteří na závěr nedávné demonstrace v Rotterdamu vyvolaly nepokoje, odpadem.

V úterý večer také označil slogan Strany práce (PvdA) "Nizozemsko patří nám všem" za žvásty a texty lidí, kteří jsou příliš dlouho na vodní dýmce.

Zkritizoval i islám, když prohlásil: "Islám je největší hrozbou, jaké Nizozemí čelí. Jedná se o existenční problém. V sázce je budoucnost naší země. Islám a svoboda totiž nejdou dohromady," uvedl pro veřejnoprávní stanici NOS.

Dodal, že se Holanďané cítí ve své vlastní zemi jako druhořadí občané. Následně označil proroka Mohameda za "diktátora a pedofila".

Wildersova Strana pro svobodu je označována za extrémně pravicovou a v průzkumech veřejného mínění dlouhodobě vedla. V posledních týdnech se ale propadla na druhé místo. Dnešní volby tak rozhodnou, jestli se země postaví proti muslimům a islámu, nebo vůči nim zůstane tolerantní.

Wilders má ale i další problém. Svou ostrou rétorikou pobuřuje ostatní politické strany a PVV má díky tomu nulový koaliční potenciál. Žádná z ostatních stran totiž nemá zájem o vládnutí s jeho uskupením. 

Největší šance na výhru se připisují Lidové straně pro svobodu a demokracii (VVD), kterou poslední průzkumy veřejného mínění mírně favorizují.

Témata:  Geert Wilders Mark Rutte 1 Nizozemí Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy