Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko uvedlo do provozu vrtulníkovou výsadkovou loď Kaga, má sledovat čínské ponorky

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Jokohama - Japonsko dnes uvedlo do provozu válečné plavidlo Kaga. Je 248 metrů dlouhé, 38 metrů široké a dokáže nést až devět helikoptér. Země tak může lépe reagovat na rostoucí vliv Číny.

Spolu se sesterskou lodí Izumo jsou největšími japonskými bojovými loděmi od druhé světové války. Obě plavidla ztělesňují snahu premiéra Šinzóa Abeho dodat armádě na mezinárodním významu.

Lodě jsou koncipovány jako vrtulníkové torpédoborce, jež se díky rychlosti a snadné ovladatelnosti dobře využívají v obranných rolích. Hlavní úlohou vrtulníků bude monitorování čínských ponorek. Plavidla tedy vyhovují podmínkám poválečné pacifistické ústavy, která Japonsku zamezuje vlastnit útočné zbraně, například letadlové lodě.

"Čína budováním základen a nátlakovým jednáním narušuje status quo v Jihočínském moři a vzbuzuje u mezinárodního společenství obavy o bezpečnost," řekl při slavnostním uvedení lodi do služby náměstek japonského ministra obrany.

Japonsko plánuje přehlídku své námořní síly, největší za posledních 70 let, v mezinárodních vodách. V květnu chce loď Izumo na tři měsíce vypravit do Jihočínského moře.

Domovskou základnou Kagy bude město Kure na západě Japonska, zatímco Izumo operuje z přístavu Jokosuha poblíž Tokia. Jména obou lodí již dříve nesla jiná plavidla japonského námořnictva. Čínský tisk neopomenul připomenout, že loď jménem Izumo se podílela na invazi do Číny v roce 1937. Letadlová loď Kaga se zase účastnila útoku na Pearl Harbor v roce 1941 a byla potopena v bitvě u Midway o rok později.

Témata:  Japonská armáda Japonsko Čína

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy