Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o Krym a Donbas? Soud OSN jen částečně vyhověl žádosti Kyjeva o postih Moskvy

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Haag - Mezinárodní soudní dvůr dnes odpoledne v Haagu odmítl žádost Kyjeva o předběžné opatření vůči Rusku za financování terorismu, kterého se podle žalující strany Moskva dopouští podporou východoukrajinských separatistů.

Oznámila to ruská a ukrajinská média. Soud OSN zároveň částečně vyhověl žádosti Ukrajiny o předběžné opatření vůči Rusku za diskriminaci menšin, když vyzval Moskvu, aby nediskriminovala krymské Tatary a neodpírala zákonná práva krymským Ukrajincům.

Ukrajina se v Haagu domáhá odsouzení Ruska za podporu, kterou údajně poskytuje od dubna 2014 proruským radikálům v Donbasu v jejich boji proti centrální vládě v Kyjevě. Do vynesení rozsudku, na které může Kyjev čekat měsíce či roky, žádala ukrajinská vláda tribunál, aby předběžným opatřením tomuto chování Ruska zamezil.

Haagský soud, nejvyšší soudní instance Spojených národů, ale dnes žádosti nevyhověl. Ve zdůvodnění uvedl, že Ukrajina musí nejprve řádně předložit potřebné důkazy o záměrném ruském vměšování a o účelnosti požadovaného předběžného opatření. Soud vyzval obě strany, aby v Donbasu dodržovaly minská mírová ujednání.

V části rozsudku o diskriminaci krymských menšin soud uložil Rusku, aby nebránilo Tatarům v obhajobě jejich zájmů, a to i prostřednictvím jejich neformálního shromáždění Medžlisu, který ruské úřady po okupaci z roku 2014 rozpustily. Rusko se má rovněž postarat o to, aby Ukrajinci žijící na poloostrově měli přístup ke vzdělávání v rodném jazyce.

Soud podle agentury Interfax ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že předběžná opatření, která vyhlásil na ochranu národnostních menšin na Krymu, nejsou totožná s těmi, která Ukrajina požadovala. Neuspokojil tudíž v tomto bodu plně požadavky Kyjeva.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil verdikt za "mnohoslibný". V rozhovoru pro ukrajinskou televizi vyjádřil přesvědčení, že Ukrajina je ve sporu s Ruskem "na správné cestě". Porošenko doufá, že Kyjev v Haagu nakonec uspěje s oběma žalobami, tedy se stížností na údajné ruské financování "terorismu" donbaských radikálů, i s žalobou na diskriminaci Tatarů a etnických Ukrajinců na Krymu.

Témata:  Mezinárodní trestní tribunál v Haagu Rusko Ukrajina Krym Ukrajinská krize soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy