Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Facebook nemusí zpřístupnit rodičům účet dcery, která zemřela za nejasných okolností

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Berlín - Nejvyšší zemský soud v Berlíně zvrátil nedávný verdikt nižší instance. Facebook nakonec nemusí umožnit rodičům přístup k účtu jejich dcery, která před několika lety za nejasných okolností zemřela. Matka se může ještě dovolat k Nejvyššímu spolkovému soudu.

Dívku (†15) přejel v prosinci 2012 vlak v jedné ze stanic berlínského metra. Jak přesně se neštěstí odehrálo, není dodnes jasné. R

Rodiče dívky i proto usilovali o přístup k jejímu účtu na Facebooku. Ze zpráv dcery chtěli zjistit, jestli je možné, že tehdy uvažovala o sebevraždě, nebo třeba jestli nebyla obětí šikany.

Facebook ale požadavek rodičů odmítl a konto dívky zablokoval a uvedl do takzvaného "vzpomínkového stavu". Takto sociální síť postupuje běžně, výjimka je podle jejích pravidel možná jen v případě, že uživatelé před svou smrtí rozhodnou, že k jejich účtu může mít později přístup někdo další.

V takovém případě daná osoba může po smrti uživatele měnit například jeho fotky nebo reagovat na žádosti o přátelství. Ani ona ale nemá přistup k chatové komunikaci zemřelého.

Matka dívky Facebook zažalovala, protože byla přesvědčená, že jako dědička má mít k jejímu kontu na sociální síti přístup. Facebook naopak tvrdil, že se konto dědit nedá.

Berlínský nejvyšší zemský soud uvedl, že i když se konto na Facebooku teoreticky dá dědit, ochrana listovního tajemství je důležitější než nárok rodičů nahlédnout do komunikace dcery.

Témata:  Facebook Německo úmrtí

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy