Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemsko řeší unikátní případ: Zesnulý lékař může být otcem desítek dětí

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Rotterdam (Nizozemsko) - Nizozemský soud dnes povolil testy DNA zemřelého ředitele spermabanky, které požadovala dvacítka osob narozených po mimotělním oplodnění kvůli podezření, že tento lékař je jejich biologický otec. Informovala o tom agentura AFP. Případ vyvolal v Nizozemsku velké pobouření.

Občanský soud v Rotterdamu ale dodal, že výsledky testů musejí zůstat tajné do doby, než budou povoleny další srovnávací testy týkající se "velkého množství dětí" narozených po oplodnění ve zkumavce.

Lékař Jan Karbaat zemřel v dubnu v 89 letech. Rodiče i děti jej obviňují, že při oplodnění in vitro použil své sperma místo spermatu vybraného dárce. Sám Karbaat podle advokáta postižených rodin tvrdil, že je biologickým otcem 60 dětí ze zkumavky.

Případ dalo k soudu 22 osob narozených v 80. letech. Dožadovalo se posmrtného odebrání vzorků DNA, neboť lékař vzorky za života odmítal poskytnout. Potřebné předměty zajistil v lékařově bydlišti už 2. května soudní vykonavatel. Karbaatova rodina veškerá obvinění popírá.

Příslušná reprodukční klinika u Rotterdamu byla zavřena v roce 2009 kvůli administrativním nesrovnalostem zjištěným po mnoha stížnostech.

Témata:  Nizozemí soudy DNA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy