Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin a Trump se setkali na summitu G20, v ulicích pokračují násilnosti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: AutoRoad.cz **www.autoroad.cz**

Hamburk - První společná schůzka prezidentů USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina dominovala dnešnímu úvodu dvoudenního hamburského summitu předních světových ekonomik (skupiny G20); Washington s Moskvou po jednání ohlásily dohodu o příměří v jihozápadní Sýrii. Vrcholné setkání G20 provázejí rozsáhlé demonstrace v ulicích severoněmeckého města, které policii svou intenzitou zaskočily.

Zraněny byly desítky lidí, na 200 z nich jsou policisté. Summit řeší ochranu klimatu, volný obchod a také boj proti terorismu. Zatímco v postupu proti teroristům se představitelé zemí G20 shodují, najít kompromis v prvních dvou bodech je podle německé kancléřky Angely Merkelové velice komplikované.

Jiný názor na ochranu klimatu či protekcionářská opatření než řada představitelů G20 včetně Merkelové či představitelů Evropské unie má především americký prezident Trump. Že hledání společného postoje může být složité, naznačil první Trumpův projev, který podle diplomatů citovaných agenturou DPA hovořil především o svých vlastních úspěších. Vyjednávači proto podle Merkelové budou mít hodně práce se závěrečným prohlášením.

Pozornost médií se odpoledne od neshod ve společném postoji summitu G20 zaměřila na dlouho očekávané první setkání Trumpa s Putinem. Washington i Moskva debatu označily za přínosnou. Krátce po ukončení schůzky, která se oproti očekávání protáhla na více než dvě hodiny, ministři zahraničí USA a Ruska Rex Tillerson a Sergej Lavrov oznámili, že od neděle by měl na jihozápadě Sýrie platit klid zbraní.

Trump podle Tillersona při rozhovoru s šéfem Kremlu otevřel téma možného ruského vměšování do loňských prezidentských voleb v USA; Putin možnost podobného zasahování popřel. Oba prezidenti se dohodli, že problematice volebního vměšování a také kybernetické bezpečnosti se budou věnovat nově vytvořené pracovní skupiny; zda dospějí k dohodě, není ale podle Tillersona jisté.

Odlišné názory Trump s Putinem mají k řešení krize na Korejském poloostrově. Washington chce více naléhat na Rusko, aby přimělo KLDR k zastavení jaderného a raketového programu. USA nadále spoléhají i na pomoc Číny. USA, Japonsko a Jižní Korea dnes v Hamburku společně odsoudily severokorejské raketové testy a Washington ujistil obě spojenecké země, že je připraven je bránit konvenčními i jadernými zbraněmi.

Proti summitu už druhý den v hamburských ulicích protestovali odpůrci globalizace a demonstrace neutichly ani dnes večer. Německo k zajištění pořádku do města, kde je odhadem na 100.000 demonstrantů, povolalo zhruba 20.000 policistů, ale ani tento počet očividně nestačí k udržení klidu. Policie již požádala o další posily.

Střety mezi policií a demonstranty jsou násilné, podle posledních zpráv bylo zraněno 196 policistů a neupřesněný počet protestujících. Bezpečnostní jednotky dosud zadržely 83 lidí.

V hamburské čtvrti Altona neznámí pachatelé zapálili desítky aut a zaútočili i na několik policejních vozů. Ve čtvrti St. Pauli se policie ve večerních hodinách střetla s 500 demonstranty, kteří házeli kameny, v městské části Schanzenviertel jeden z policistů vystřelil varovně do vzduchu. Střety mezi demonstranty a bezpečnostními složkami se během dne přesunuly i do blízkosti budovy Labské filharmonie, kde byl pro představitele G20 připraven večerní koncert.

Demonstranti se rovněž snažili blokovat příjezdové cesty k přísně střežené zóně kolem areálu hamburských veletrhů, kde G20 jedná. Demonstrace ovlivnily i doprovodný program partnerek a partnerů státníků, který se musel změnit. Manželka amerického prezidenta Trumpa Melania dokonce z bezpečnostních důvodů nemohla opustit hamburskou vilu, ve které přebývá.

Témata:  Summit G20 Donald Trump Vladimír Putin Německo

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.