reklama

"Pokud jde o vměšování Ruska, prezident (Trump) naléhal na prezidenta Putina více než jednou. Prezident Putin takové vměšování odmítl, jako to učinil v minulosti," řekl v pátek novinářům po vůbec prvním osobním jednání obou prezidentů americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

O tom, že Moskva nebo jí řízení hackeři zasáhli do amerických prezidentských voleb, které loni překvapivě vyhrál republikán Donald Trump nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou, jsou přesvědčeny americké tajné služby.

Agentura AP uvedla, že Trump páteční jednání právě otázkou o možném vměšování do voleb začal. Lavrov k postoji Moskvy řekl, že Trump přijal Putinovo ujištění, že Rusko do amerických voleb nezasahovalo.

O možném vměšování se v této souvislosti mluví i před zářijovým parlamentním hlasováním v Německu. Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) začátkem července řekl, že se Berlín na takový pokus vnitřně připravuje.

Údajným vlivem Kremlu na volby v USA, které se Rusko podle amerických tajných služeb snažilo ovlivnit v Trumpův prospěch, se zabýval americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a výbory Kongresu. Když Trump letos v květnu odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, začali prezidentovi oponenti mluvit o snaze ovlivnit vyšetřování kauzy. Americké ministerstvo spravedlnosti pak jmenovalo do role nezávislého vyšetřovatele předchozího ředitele FBI Roberta Muellera.