reklama

Oba prezidenti se poprvé setkali 29. května ve Versailles a dnes znovu na okraj jednání summitu velkých světových ekonomik G20 v Hamburku.

"Co se týče dvoustranných a regionálních otázek, vítám kvalitu a intenzitu práce, která byla od té doby vykonána," řekl Macron, který nechal Putina asi 20 minut čekat, než se odebrali k dvoustrannému jednání za zavřenými dveřmi.

"Myslím, že teď můžeme pokračovat v nové fázi, protože jsme oba viděli, že děláme to, co jsme řekli," dodal Macron. Ten už dnes jednal s Putinem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou o Ukrajině.

Druhým a závěrečným dnem v Hamburku pokračuje summit velkých světových ekonomik G20. Vyjednávačům se podle diplomatů z EU dnes už podařilo najít shodu na všech bodech závěrečného prohlášení s výjimkou ochrany klimatu. Vrcholné jednání, které pokračuje schůzkami lídrů jednotlivých zemí, provázejí rozsáhlé násilné protesty v ulicích, při kterých bylo zraněno přes 200 policistů a zatčeny desítky protestujících.

Pochybnosti o shodě na závěrečném komuniké panovaly zejména kvůli rozdílným názorů americké delegace a ostatních zemí na volný obchod a na ochranu klimatu. Americký prezident Donald Trump totiž v minulosti obojí opakovaně kritizoval. Summit podle agentury DPA zřejmě vyzdvihne volný obchod a zároveň uzná roli "legitimních obranných instrumentů".

V otázce klimatu návrh počítá s tím, že se 19 členů G20 přihlásí k naplňování pařížské dohody o ochraně klimatu a zároveň vezme na vědomí odlišný postoj Spojených států. Trump před měsícem oznámil, že USA odstupují od pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015. Do závěrečné deklarace na summitu v Hamburku požaduje Washington zmínit ekologicky čisté využití fosilních paliv.

I dnes se státníci v Hamburku setkávali jednotlivě. Například německá kancléřka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin a francouzský prezident Emmanuel Macron se při společné snídani shodli na důležitosti zavedení příměří na východní Ukrajině tak, jak s ním počítají takzvané minské dohody.

Putin dnes na okraj summitu jednal také s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Trump se setkal mimo jiné s britskou premiérkou Theresou Mayovou a po jednání uvedl, že doufá v brzké uzavření bilaterální obchodní dohody a potvrdil svou plánovanou návštěvu Británie. Londýn ale nemůže uzavřít obchodní dohodu se Spojenými státy, dokud neukončí proces vystoupení z EU.