Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrské vládní díly dobývají Suchnu, poslední baštu Islámského státu v provincii Homs

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrské vládní síly v pátek vstoupily do města Suchna, poslední velké bašty teroristické organizace Islámský stát (IS) v provincii Homs v centrální části Sýrie. Podle agentury AFP to uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci ve válkou zmítané zemi sleduje z Londýna a tvrdí, že má v terénu své zdroje.

Dobytí Suchny, která padla do rukou radikálních islamistů v roce 2015, podle vojenských pozorovatelů umožní syrské armádě další postup, a tím i pokračovat v pronásledování oddílů IS do sousední provincie Dajr az-Zaur.

Vpodvečer SOHR hlásila prudké boje mezi vládními jednotkami a džihádisty na okraji města. Z pozic armády, která pak pronikla do Suchny z jihozápadního směru, byla slyšet i dělostřelecká palba. "Organizace Islámský stát provedla sérii ústupů," sdělil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Zdroje SOHR později informovaly, že ulice města jsou liduprázdné. Zatím však není zcela jasné, zda islamističtí bojovníci v Suchně ještě jsou, nebo zda se už všichni stáhli.

Členové IS se Suchny zmocnili, když ovládl rozsáhlá území v provincii Homs, včetně historického města Palmýra. Od té doby syrské vládní síly většinu tohoto území, a to i Palmýru, dobyly zpět.

Suchna, kterou obklopuje řada ropných a plynových polí, leží 70 kilometrů severovýchodně od Palmýry a je poslední velkou baštou IS v provincii Homs. K hranici sousední provincie Dajr az-Zaur je to z města zhruba 50 kilometrů.

Témata:  Sýrie Islámský stát Armáda Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy