Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maduro zpronevěřil až 10 milionů dolarů, tvrdí prokurátorka

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

San José - Venezuelský prezident Nicolás Maduro měl zpronevěřit osm až deset milionů dolarů (až 220 milionů korun) ze státní pokladny. Bývalá venezuelská prokurátorka Luisa Ortegová k této kauze předala v pondělí údajné důkazy Meziamerickému soudu pro lidská práva, který sídlí v Kostarice.

"V případu (brazilské firmy) Odebrecht figuruje mnoho zkorumpovaných venezuelských funkcionářů. Jen prezident Nicolás Maduro vyvedl ze státní pokladny osm až deset milionů dolarů, které převedl na jistou firmu," uvedla v kostarické metropoli Ortegová.

Stavební společnost Odebrecht figuruje v centru obřího korupčního skandálu v Brazílii kolem přidělování státních zakázek a loni vyšlo najevo, že uplácela i vysoké politiky v nejméně 12 zemích Latinské Ameriky.

Už minulý týden Ortegová v Brazílii na schůzce generálních prokurátorů obvinila více členů Madurovy vlády z korupce. V Brazílii konkrétně uvedla, že má důkazy, že místopředseda vládní socialistické strany Diosdado Cabello dostal od firmy Odebrecht jako úplatek sto milionů dolarů (asi 2,2 miliardy korun).

Ortegová a její manžel, poslanec Germán Ferrer, tento měsíc utekli do Kolumbie, protože jim ve Venezuele hrozilo zatčení. V Kostarice Ortegová v pondělí uvedla, že Madurův režim na ni a jejího manžela dokonce poslal nájemné vrahy.

"Země s tolika přírodními zdroji jako Venezuela a její obyvatelé jedí z popelnic," uvedla v ne tak velké nadsázce Ortegová. Venezuela, která má největší prokázané zásoby ropy na světě, se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí. Lidem se nedostává základních potravin ani léků. Opozice i mnozí ekonomové viní z krize socialistickou politiku současné vlády, což je jeden z důvodů, proč lidé od dubna téměř každodenně protestují v ulicích.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela korupce

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy