Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro pro všechny? Rakouští politici Junckerův nápad odmítají

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Vídeň - Rakouští politici odmítají plán předsedy Evropské komise na rozšíření eurozóny na celou EU. Jean-Claude Juncker ve středeční zprávě o stavu unie požadoval i podporu pro chudší země EU, aby mohly přijmout euro rychleji. Proti tomu se ohradily bohatší státy.

Kancléř Christian Kern ze Sociálnědemokratické strany (SPÖ) koncept v dnešním vysílání stanice Ö1 označil za nepromyšlený. "Viděli jsme, co se stane, když se přijímají ti, kteří kritéria splňují jen v omezené míře. Ukázkovým příkladem je Řecko. Nakonec to vede jen k větším problémům, a ne k větší integraci," řekl.

S Kernem souhlasí i ministr zahraničí Sebastian Kurz, šéf Rakouské lidové strany (ÖVP) a kandidát na funkci kancléře.

Vůdce pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache připomněl, že některé členské země euro ani přijmout nechtějí. "Očividně k tomu chtějí přinutit ty, kteří ho nechtějí," řekl Strache. Junckera označil za centralistu, který se nepoučil z brexitu.

V podobném duchu se vyjádřila také Ulrike Lunaceková ze strany Zelených a šéf liberální strany Nové Rakousko (NEOS) Matthias Strolz. "Považuji za důležitější Schengen obnovit, než ho rozšiřovat," řekl podle agentury APA Strolz.

Témata:  Rakousko EU eurozóna

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy