Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU prodloužila sankce kvůli Ukrajině, zavedla embargo vůči KLDR

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská unie dnes o dalších šest měsíců prodloužila sankce vůči 149 ruským a ukrajinským jedincům a 38 právnickým osobám spojeným s narušováním ukrajinské územní celistvosti. Rada EU v souladu s rezolucí OSN potvrdila přísnější opatření vůči KLDR kvůli raketovým a jaderným testům.

Rada EU, která zastupuje 28 členských států, v prohlášení uvedla, že režim sankcí se nezměnil. Z "černé listiny" ale podle ní byly vyškrtnuty čtyři osoby, které zemřely.

Sankce, spočívající ve zmrazení majetku a zákazu cestování, jsou součástí opatření, jimiž unie v roce 2014 reagovala na ruskou anexi Krymu a na dění v Donbasu. Kromě těchto individuálních sankcí uvalila EU na Rusko kvůli postupu v ukrajinské krizi především hospodářské sankce.

Sankce vůči KLDR zakazují například export druhé největší severokorejské vývozní položky, textilu, omezují dovoz ropy a zakazují vydávání nových pracovních povolení pro Severokorejce.

Témata:  EU protiruské sankce Severní Korea

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy