reklama

Tři čtvrtiny respondentů, kteří se zúčastnili průzkumu, si myslí, že počet migrantů ve jejich zemi se za posledních pět let příliš zvýšil. Je to mírný pokles oproti stejnému průzkumu z roku 2016, kdy si to myslelo 78 procent, i roku 2015, kdy tuto možnost zvolilo 82 procent respondentů, uvádí francouzský deník Le Figaro.

Turecko se dostalo do čela seznamu zemí, které se migrace obávají nejvíce. Celkem 78% respondentů uvedlo, že nárůst je příliš velký. Za Tureckem následuje Itálie (74%), Švédsko (66%) a Německo (65%). Ve Francii pak možnost, že přistěhovalectví výrazně vzrostlo, zvolilo 58 procent respondentů.

Podle zjištění celkově 21 procent lidí považuje přistěhovalectví za pozitivní dopad pro jejich zemi - ve Francii to však bylo pouhých 14 procent, což je ale zároveň mírný nárůst z 11 procent v roce 2016. V Německu pak migranty za přínos považuje 18 procent respondentů.

Britové mají podle průzkumu nejlepší postoj k přistěhovalectví, 40% oslovených vidí migraci jako pozitivní. Podobná čísla byla zjištěna i v Kanadě a USA, kde migraci považuje za prospěšný jev 38, respektive 35 procent.

Lidé ve většině zemí pak ale zároveň „souhlasí" nebo „do jisté míry souhlasí" s tvrzením, že v jejich zemi žijí teroristé, kteří tvrdí, že jsou uprchlíky.