Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron kritizoval Trumpa kvůli klimatické dohodě. Představil také nové iniciativy k Sýrii a Barmě,

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

New York - Francouzský prezident Emmanuel Macron představil nové diplomatické iniciativy, které mají přispět k řešení krizí v Sýrii nebo v Barmě. Učinil tak na půdě OSN v New Yorku.

V rámci úsilí o dosažení míru v Sýrii rozvrácené válkou Macron navrhl vytvoření nové kontaktní skupiny, kde by byly zastoupeny mocnosti a znesvářené bojující strany. Ta má oživit „dynamiku" vedoucí k politickému řešení konfliktu. Diplomatická jednání v kazašské metropoli Astaně, která iniciovalo Rusko a kterých se účastní Írán a Turecko, podle Macrona nestačí. Tvrdí, že kontaktní skupina má zahrnovat pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a "zúčastněné strany" konfliktu.

Ve svém prvním projevu ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění v newyorském sídle světové organizace Macron také odsoudil „etnické čistky" v Barmě. „Vojenské operace musejí skončit, musí být zajištěna humanitární pomoc a tváří v tvář etnickým čistkám musí být obnoveno právo," řekl.

Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi také vytkl jeho kritiku mezinárodní dohody s Íránem, která zastavila vývoj íránského jaderného programu. Odsuzování této dohody, kterou Trump považuje za zástěrku pro íránské jaderné ambice, označil šéf francouzského státu za vážnou chybu.

„Náš závazek k nešíření zbraní vyústil v silnou a pevnou dohodu, která zajistí, že Írán si nebude pořizovat jaderné zbraně. Odsuzovat ji dnes, aniž by se navrhlo něco jiného, by bylo těžkou chybou, nerespektovat ji by bylo nezodpovědné, protože je to užitečná dohoda," řekl Macron. Připustil ale možnost dalšího vyjednávání, které by prodloužilo platnost dohody za rok 2025.

Zmínil se také o klimatické dohodě z Paříže z roku 2015, ze které se Trump rozhodl vystoupit. Francouzský prezident řekl, že její podmínky nebudou podrobeny novému vyjednávání. Dodal, že pro návrat USA nicméně „dveře zůstávají stále otevřené".

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Sýrie Barma Emmanuel Macron Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy