Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf britské diplomacie mluvil odklizení mrtvol v Libyi, vyslanec kvůli tomu musel na kobereček

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Tripolis/Londýn - Výrok ministra zahraničí Borise Johnsona, který v úterý během svého projevu na konferenci konzervativců v Manchesteru doporučil odstranit mrtvoly v městě Syrta, rozzlobil libyjské politiky.

Johnson prohlásil, že pobřežní Syrta by se mohla stát druhou Dubají, museli by se z ní ale odstranit mrtvoly. Odkazoval přitom na oblíbené turistické letovisko ve Spojených arabských emirátech.

Faíz Sarrádž, premiér vlády v Tripolisu podporované OSN, si předvolal britského velvyslance v Libyi. Žádal jej o vysvětlení Johnsonových výroků, které podle agentury AFP považuje za "nepřijatelné".

Výbor pro zahraniční záležitosti parlamentu ve východolibyjském Tobrúku označil Johnsonova slova za "nezodpovědná". Žádá, aby z Londýna zazněla oficiální omluva. Vyslovit by ji měla i premiérka Theresa Mayová, napsal server listu The Guardian.

Británie a Francie vedly v roce 2011 vojenskou intervenci, která pomohla svrhnout režim dlouholetého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Severoafrická země se následně propadla do chaosu, který si vyžádal tisíce obětí. O moc nadále soupeří dvě vlády a různé další skupiny. Rozvratu zneužívají zločinecké sítě pašeráků lidí, které z Libye vypravují do Evropy většinu lodí s africkými migranty.

Témata:  Libye Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy