Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémem není počet migrantů v Evropě, tvrdí magazín Time. V čem je tedy háček?

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Brusel - Evropské země pokračují ve vyhošťování Afghánců, kteří v Evropě nezískali azyl. Přestože se politici shodnou, že deportace nelegálních migrantů jsou nezbytné, magazín Time poukazuje na to, že jsou lidé vraceni do země, kde jim hrozí nejen pronásledování, ale dokonce i smrt.

„Kdyby nám Norsko věřilo, můj manžel by byl dnes naživu," tvrdí Sadeqa pro server Time. V roce 2015 uprchla do Norska i se svou rodinou poté, co byl Hadi, její manžel, unesen a zbit. Norské orgány však odmítly žádost o azyl a vrátily je a jejich děti do Afghánistánu. Několik měsíců po příjezdu byl Hadi zabit. Sadeqa a její tři malé děti teď žijí v neustálém strachu, píše magazín.

Sadeqa je jedním z tisíců Afghánců, kteří byli v posledních dvou letech vráceni z Evropy do Afghánistánu. Byli posláni zpět navzdory důkazům, že lidé jsou v reálném nebezpečí a čelí vážnému porušování lidských práv v zemi, která se od doby jejich útěku stala ještě nebezpečnější. Nová zpráva Amnesty International, která byla zveřejněna dnes, podrobně popisuje případy Afghánců, kteří byli vráceni z Norska, Nizozemska, Švédska a Německa, jen aby byli zabiti, zraněni při bombových útocích nebo ponecháni v neustálé obavě, že budou pronásledováni za svou sexuální orientaci nebo kvůli svému náboženství. 

Afghánistán je nebezpečné místo. Vláda a její bezpečnostní síly v současnosti bojují s více než 20 ozbrojenými skupinami působícími v celé zemi, včetně Talibanu a Islámského státu. Pomocná mise OSN v Afghánistánu oznámila, že rok 2016 byl nejhorším obdobím pro civilisty, zabito nebo zraněno bylo 11 418 lidí. A zhoršování bezpečnostní situace dál pokračuje. Kábul je nejnebezpečnější provincií v zemi, procentuálně má také nejvyšší počet mrtvých civilistů.

„V rozporu se zdravým rozumem a humanitou je to země, do které evropské státy zpět posílají tisíce Afghánců. Se zvyšujícími se bezpečnostními riziky se vrátí. Mezi lety 2015 a 2016 se počet lidí, kteří se vrátili z Evropy do Afghánistánu téměř ztrojnásobil: z 3 290 na 9 460,“ píše server. Farid, který byl deportován do Kábulu z Norska v květnu, se obává náboženského pronásledování za to, že konvertoval ke křesťanství. Opustil Afghánistán jako dítě, vyrůstal v Íránu a poté uprchl do Norska. Teď je vyděšený a neví, co se s ním stane.

Před rokem hostila bruselská konference o Afghánistánu zástupce 75 zemí a 26 mezinárodních organizací a agentur. Evropská unie (EU) a její členské státy se zavázaly, že poskytnou vládě Afghánistánu pomoc ve výši přibližně 5 miliard eur. EU a Afghánistán také na konferenci podepsaly dokument nazvaný „Společná cesta vpřed", jehož cílem je usnadnit návrat afghánským občanům z Evropy do Afghánistánu, připomíná Time. Dokument Společná cesta vpřed začíná s tvrzením, že EU a Afghánistán „čelí bezprecedentním problémům s uprchlíky a migrací. Řešení těchto problémů vyžaduje solidaritu, odhodlání a kolektivní úsilí. "

V poslední době brutální konflikty a drtivá chudoba v mnoha částech světa vyhnaly velké množství lidí o Evropy, kde žádají o azyl. Mezi asi milionem příchozích v roce 2015 bylo také asi 200 000 Afghánců. To je ale jen zlomek prchajících. Z 2,5 milionu afghánských uprchlíků po celém světě drtivá většina u nich - asi 2,28 milionu - žije v Íránu a v Pákistánu. Mezitím Afganistan čelí ohromující krizi spojené s vnitřním vysídlením. Počet vnitřně vysídlených obyvatel země do konce roku 2017 téměř jistě přesáhne 2 miliony lidí. Nepřátelské podmínky pro afghánské uprchlíky v Íránu a Pákistánu už vyhnaly stovky tisíc lidí zpět do Afghánistánu. Současně stovky dalších tisíc dalších uprchly ze země ze strachu o život, shrnuje magazín.

„Takzvaná uprchlická krize EU spočívá ne v počtu uprchlíků, kteří přijíždějí, ale ve způsobu, jakým mnoho evropských politiků trvá na outsourcingu odpovědnosti do zemí s mnohem menšími zdroji. Evropa není schopna plnit své zákonné povinnosti vůči lidem, kteří uprchnou z hrůzy války a pronásledování. Průměrné HDP na obyvatele zemí EU daleko převyšuje průměr v zemích, které hostí uprchlíky jako je Pákistán, Libanon a Keňa,“ píše Time.

Agentury EU uznávají „zhoršující se bezpečnostní situaci Afghánistánu a hrozby, jimž jsou lidé vystaveni", stejně jako pravděpodobnost, že se zvýší „rekordní úroveň teroristických útoků a civilních obětí", nicméně uvádí, že „více než 80 000 osob by se mohlo potenciálně v blízké budoucnosti vrátit“. Afghánský ministr financí Eklil Hakimi, řekl afghánskému parlamentu: „Pokud Afghánistán nebude spolupracovat se zeměmi EU na uprchlické krizi, bude to mít negativní dopad na výši pomoci přidělené Afghánistánu." Důvěrný zdroj z afghánské vlády pak označil dokument Společná cesta vpřed za „otrávený pohár", který bude Afghánistán nucen pít, aby získal rozvojovou pomoc.

Témata:  Afghanistán uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy