Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europarlament má nové místopředsedy. Vedle Teličky usedne i romská poslankyně

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Štrasburk - Evropský parlament (EP) si dnes zvolil dva nové místopředsedy. Jedním z nich je Lívia Járókaová z maďarské vládní strany Fidesz. Je první osobou romského původu, která v EP získala takto významnou funkci. Druhým novým místopředsedou se stal Ital Fabio Massimo Castaldo.

Járókaová je členkou lidovecké parlamentní frakce (EPP), Castaldo patří do protiunijní frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD).

Český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) připomněl, že Járókaová je europoslankyní od roku 2004 a celou dobu aktivně bojuje za práva Romů. "Dokazuje, že se systematickou prací opravdu dá dosáhnout výborných výsledků, a to bez ohledu na původ," uvedl Zdechovský.

Evropský parlament má 14 místopředsedů, jedním z nich je od letoška český europoslanec Pavel Telička. Jejich úkolem je především zastupovat předsedu EP, například řídit plenární zasedání.

Témata:  romové Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) EU

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy