reklama

Německá policie nezaznamenala fotografie teroristy Anise Amriho, jehož telefon prověřovala. Amri na fotografiích pózoval se zbraněmi, konkrétně se vzduchovou pistolí a nožem, a ani to nepřimělo strážce zákona zasáhnout. Na začátku tohoto týdne to připustil zemský ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul.

Amrimu se později podařilo ukrást dodávku, jejíhož polského řidiče zavraždil, a následně najel do lidí na vánočním trhu. Zabil jich 11, desítky dalších zranil. Po čtyřech dnech byl zabit italskou policií v Miláně, když se snažit utéct.

Teroristův mobilní telefon byl zabaven a předložen ke kontrole právě Vestfálskou policií měsíce před útokem. Kontrolou prošlou přes 12 tisíc souborů, ale nikdo si nevšiml sedmi fotografií, na nichž byl Amri zachycen se zmíněnými zbraněmi.

Byla to chyba, kterou jsme neměli dopustit, uznal Reul a dodal, že fotografie by ani tak nestačily na příkaz k zatření. Avšak záznam o existenci těchto dat by byl k dispozici všem zemským policejním složkám, včetně těch berlínských.

Tato pochybení vedla k sérii dalších selhání. Amriho se totiž Německo snažilo dlouhou dobu alespoň deportovat do Tuniska, odkud pocházel. Dnes víme, že tato data by bývala pomohla německým úřadům k tomu, aby se to podařilo.

Trhy na náměstí Breitscheplatz byly otevřeny znovu toto pondělí, tentokrát však s přísnými bezpečnostními opatřeními. "Víme, že tu zemřeli lidé, jiní byli zranění, ale jsme rádi, že jsou trhy znovu v provozu," řekl pro agenturu APF kněz v místním chrámu císaře Viléma Martin Gelmer.

Lidé však cítí strach a velké emoce, když k místu útoku přijdou. "Člověk na to myslí. Není jednoduché se s tím vyrovnat," říká návštěvnice Christa z Dortmundu. "Není to bezpečné místo, nelze to tu ochránit. Jsem docela vystrašená," doplňuje žena, která byla na náměstí v den útoku minulý rok.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere nabádal Němce, aby se nebáli užívat si vánočních trhů i tento rok. Uvedl, že lidé by měli "být obezřetní, ale nikoli vystrašení". "Vždyť vánoční trhy patří k našim životům a k naší kultuře," dodal pro deník Bild.

Prostřednictvím svého mluvčího však dodal, že i tak zůstává riziko útoků nejen v Německu, ale i v celé Evropě, velmi vysoké.