Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kambodžský režim ovládl po odstavení opozice Senát

Kambodža, ilustrační foto
Kambodža, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Phnompenh - Kambodžský režim premiéra Hun Sena upevnil svou moc vítězstvím v dnešních senátních volbách, když po loňském rozpuštění největší opoziční strany získal zatím v horní komoře parlamentu 58 z 62 křesel.

Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dosud neoficiální informace z ústřední volební komise. Výsledky senátních voleb dávají tušit, jak by mohly dopadnout parlamentní volby plánované na červenec. Zástupci opozice a regionálních organizací varují, že Kambodža je na cestě k diktatuře.

Kambodžský nejvyšší soud loni na podzim rozhodl o rozpuštění největší opoziční strany - Kambodžské národní strany záchrany (CNRP). Ta v posledních letech dokázala získat podstatný podíl na moci díky úspěchu v regionálních a parlamentních volbách a začala být citelnou konkurencí pro premiérovu vládní stranu, která je u moci už 32 let.

Senát v Kambodži volí téměř 12.000 členů regionálních zastupitelstev, po verdiktu soudu však o právo hlasovat přišli všichni zástupci opoziční CNRP.

Témata:  Kambodža

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy