Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO žádá Damašek o přístup pozorovatelů a lékařů do Dúmy, obrátilo se i na Rusko a Írán

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Damašek/Brusel - NATO žádá Damašek o plný přístup mezinárodních pozorovatelů a lékařů na místo použití chemických zbraní v Dúmě. Žádost směřuje i na Rusko a Írán, tedy země, které podporují režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Aliance podle něj jakékoliv použití chemických zbraní jednoznačně odsuzuje a ti, kdo takové zbraně použili, musí nést odpovědnost.

"Poslední útok byl hrozný, zabil tucty lidí, včetně mnoha dětí," poznamenal po dnešním jednání se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Použití chemických zbraní NATO pokládá za hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti, řekl generální tajemník s tím, že aliance je použitím těchto zbraní hluboce znepokojena a je třeba udělat vše pro udržení mezinárodního zákazu jejich používání.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes telefonicky hovořil o nejnovějším vývoji krize kolem Sýrie s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a pak i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Erdogan vyjádřil znepokojení nad prudkým růstem napětí mezi USA a Ruskem po údajném chemickém útoku v Sýrii. Trump pohrozil odvetným vojenským úderem. "Nikdo nemá právo vtáhnout středomoří a syrská území do ohniska jeho politických a vojenských rozbrojů," citovala kancelář Erdogana.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance) Sýrie

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy