Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západní státy předložily RB OSN svůj návrh rezoluce o Sýrii, netýká se jen chemických zbraní

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York/Ankara - Francie, Velká Británie a Spojené státy předložily 12 partnerům v Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce o Sýrii. Žádné datum hlasování nebylo stanoveno. Podle diplomatů je to tím, že Paříž, která návrh redigovala, chce čas pro "opravdová jednání". Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu o syrské krizi telefonicky hovořil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Podle AFP je to poprvé, co je Radě bezpečnosti OSN předložen tak mnohostranný návrh, který se kromě chemických zbraní týká i humanitárních a politických aspektů syrského konfliktu, trvajícího déle než sedm let.

Návrh rezoluce odsuzuje všechny případy nasazení chemických zbraní v Sýrii, zejména chemický útok na Dúmu 7. dubna, a navrhuje vytvoření nezávislého mechanismu pro vyšetřování a zjištění viníků těchto incidentů "na zásadě nestrannosti a profesionality".

Návrh požaduje od syrských úřadů, aby plně spolupracovaly s Organizací pro zákaz chemických zbraní. Vyžaduje také nastolení "trvalého příměří" a zajištění "neomezeného přístupu" k humanitární pomoci po celé Sýrii. V politické oblasti dokument požaduje, aby syrské úřady začaly "v dobré víře, konstruktivně a bez předběžných podmínek" jednat s opozicí. Tato jednání, která naposledy v Ženevě na počátku března uvízla na mrtvém bodu, by se měla týkat vlády, ústavy, voleb, boje proti terorismu a opatření na posílení důvěry mezi znepřátelenými stranami. Návrh také žádá, aby generální tajemník OSN podal zprávu o uplatňování rezoluce během dvou týdnů od jejího přijetí.

Putin v sobotu večer opět odsoudil útok západních spojenců na Sýrii jako porušení mezinárodního práva a pravidel OSN. "Ruský prezident zdůraznil, že akce skupiny západních zemí hrubě porušují Chartu OSN a základní normy a principy mezinárodního práva," uvedl Kreml k telefonátu s Erdoganem. "Ruská a turecká strana vycházejí z toho, že ve světle těchto událostí je nezbytné oživit dvoustrannou součinnost, zaměřenou na reálné prosazení procesu politického urovnání v Sýrii," dodal.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Vladimír Putin Sýrie USA Velká Británie Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy