Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Abdeslam se proti trestu za střelbu na policisty neodvolal

Salah Abdeslam (terorista)
Salah Abdeslam (terorista)
Foto: lexpress.fr

Brusel - Islamista Salah Abdeslam, který je podezřelý z teroristického útoku v Paříži z listopadu 2015, se neodvolal proti rozsudku 20 let vězení za střelbu na policisty v Bruselu. S odvoláním na Abdeslamova obhájce o tom dnes informovala agentura AFP. Belgický soud ho v dubnu uznal vinným z pokusu o vraždu tří belgických policistů při razii z března 2016.

Abdeslam měl měsíc na to, aby se případně odvolal. "Je to jeho volba, já ji musím respektovat," sdělil Abdeslamův advokát Sven Mary.

Osmadvacetiletého Abdeslama, který odmítal během procesu vypovídat, soud uznal vinným z pokusu o vraždu "s teroristickým charakterem" a z nedovoleného držení střelné zbraně. Abdeslam se podle soudu podílel na střelbě na belgické policisty během protiteroristické razie v bruselské čtvrti Forest. Kromě Abdeslama soud poslal v dubnu do vězení na 20 let i dalšího obžalovaného islamistu, Tunisana Sofiana Ayariho.

Policie se v březnu 2016 Abdeslama pokoušela zadržet kvůli podezření, že se podílel na atentátech v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí na životech. Jeden z islamistů, který se s Abdeslamem a Ayarim skrýval v bytě ve čtvrti Forest, zahynul.

Témata:  Salah Abdeslam

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy