Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzští vojáci čelí obvinění z mučení Středoafričanů

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Paříž - Pět francouzských vojáků čelí obvinění z fyzického týrání dvou Středoafričanů na stanovišti v Bangui v rámci mise OSN začátkem roku 2014.

"S ohledem na závažnost činu, byla pěti vojákům pozastavena činnost. Jedná se o pachatele násilností či o nadřízené, kteří se účastnili násilí a nezastavili ho. Současně začalo disciplinární řízení, které je předpokladem pro každé vyloučení ze sboru," uvedlo francouzské ministerstvo obrany v prohlášení.

Obviněná pětice pochází z pluku námořní pěchoty se základnou u města Mans v západní Francii. Podle agentury AFP se nejedná o aféru se sexuálním podtextem, jak tomu bylo u jiných francouzských příslušníků mise ve Středoafrické republice.

Francouzský prezident François Hollande v květnu ohlásil brzký konec vojenské mise Sangaris, která působí od prosince 2013 ve Středoafrické republice. Poslední francouzští vojáci zemi opustí v prosinci.

Ve Středoafrické republice vypukla občanská válka po převratu z března 2013, za nímž stálo muslimské hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou. V převážně křesťanské zemi se pak Djotodia prohlásil prvním muslimským prezidentem. V polovině ledna 2014 ale pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou reprezentovanou milicemi anti-balaka.

Témata:  Středoafrická republika Francie Armáda Francie

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy