reklama

EU: Vše je v rukou britského parlamentu!

Při svém příchodu na druhý den Evropské rady v Bruselu řekl belgický premiér Charles Michel, že doufá v „racionální" rozhodnutí britských poslanců, které povede konečně k ratifikaci smlouvy o odstoupení, která byla již dvakrát v Dolní komoře britského parlamentu zamítnuta.

Pokud budou ovšem i nadále pokračovat přípravy na eventuální neuspořádaný odchod Spojeného království, upozornil Michel, bude Spojené království čelit v případě odchodu bez smlouvy okamžitým obchodním a regulačním překážkám. „Je to možná pro Spojené království poslední šance, aby řeklo, co chce do budoucna," řekl Charles Michel. „Více než kdy jindy je to v rukou britského parlamentu," dodal.

Po sedmi hodinách diskuze se 27 hlav států a vlád dohodlo se Spojeným královstvím na odkladu brexitu z 29. března na 22. května, jestliže poslanecká sněmovna ratifikuje smlouvu o odstoupení příští týden, a do 12. dubna, pokud se tak nestane.

Premiérka Theresa Mayová žádala původně o odložení na 30. června. „Chtěli jsme podpořit Mayovou a ukázali jsme to," řekla německá kancléřka Angela Merkelová. „Byl to večer intenzivní, ale úspěšný," sdělila lakonicky.

Theresa Mayová se pátečního zasedání Evropské rady neúčastní a bude se podle informací Reuters snažit podpořit ratifikaci smlouvy o odstoupení, jež zůstává i nadále velmi hypotetickou možností.

„Je na Britech, aby odstranili nejednoznačnosti, my nemáme žádné," řekl ve čtvrtek večer francouzský prezident Emmanuel Macron a zdůraznil, že Evropané nemohou nemohou být obviněni z toho, že snad tlačí Spojené království k neuspořádanému vystoupení.

„Všechno je nyní v rukou Poslanecké sněmovny. To je ten vzkaz," řekl agentuře nejmenovaný vysoký evropský úředník.

Naději o úspěchu Mayové už nechová nikdo

Craig MacKinlay, britský konzervativní a euroskeptický europoslanec, uvedl v irské televizi a rozhlasu RTE, že je pozitivní hlasování v Poslanecké sněmovně „velmi velmi nepravděpodobné". Podle několika zdrojů, na něž se agentura Reuters odkazuje, nechovají evropští lídři v této věci žádnou naději.

Emmanuel Macron před příjezdem do Bruselu podle těchto zdrojů prohlásil za zavřenými dveřmi, že odhaduje šanci Theresy Mayové na schválení dohody na 10 procent. Poté, co si vyslechl předsedkyni britské vlády, přehodnotil podle stejných zdrojů, svůj odhad na 5 procent.

Podle osoby, jež byla přítomná na zasedání, předseda Evropské rady Donald Tusk odpověděl, že Emmanuel Macron je ještě „velmi optimistický", což shromáždění hlasitě kvitovalo.