Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katastrofa, zemětřesení: V Německu se ostrými slovy na účet brexitu nešetří

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německé zpravodajské servery po brexitu nešetří ostrými titulky a komentáři. Padají slova jako katastrofa a zemětřesení.

Podle listu Die Welt, který píše o politickém zemětřesní v Evropě, výsledek hlasování nemusí znamenat konec EU. "Evropský vlak se ale skutečně se skřípějícími brzdami dostal do úseku s omezenou rychlostí," píše server,.

"Na imaginárním žebříčku významných států tohoto světa se Británie katapultovala daleko dozadu. Zvláštní: Této zemi, které její vlastní velikost a historická relevance nikdy nebyla cizí, se vytratil jakýkoliv instinkt," píše v komentáři Stefan Kornelius z listu Süddeutsche Zeitung.

Britové podle něj nehlasovali o Evropské unii a jejích procesech, ale o svých obavách v globalizovaném světě a rozhodli se, že se s nimi raději vypořádají sami. To je ale podle komentátora reakce ze špatného století, která pro Evropskou unii znamená historickou katastrofu.

Server Spiegel Online hodnotí výsledek britského referenda hodnotí jako šok, velký třesk, obrovskou porážku nebo nejtěžší krizi v historii Evropské unie. Vedoucí politici EU musejí nyní postupovat tak, aby se stejným směrem jako Británie nevydaly i další země. Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung tomu unie může napomoci diskusí, proč se jí nedaří získávat větší podporu občanů jednotlivých členských států.

Témata:  Brexit Německo EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy