Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO má problém: Mezi něj a Rusko se postavila jiná země

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín/Moskva – V těchto dnech se ve Varšavě koná summit NATO, kde by se mělo jednat především o jednotném přístupu aliance vůči Rusku. Jak ale vysvětluje bruselský server Politico, NATO není tak jednotné, jak by si jeho vedení přálo – proti ostrému postupu vůči Rusku se totiž postavilo Německo.

Německo proti zbytku aliance

Server uvádí, že ačkoliv některé členské státy aliance, zejména země, které leží na východních hranicích v blízkosti Ruska, volají po tvrdším postupu vůči Rusku kvůli jeho zásahům například na Krymu, Německo v poslední době odmítá přitvrdit.

„To, co bychom teď dělat neměli, je zhoršování situace chrastěním zbraněmi a válkychtivostí,“ připomíná server slova německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera z minulého měsíce. „Pokud někdo věří, že symbolická přehlídka tanků na východní hranici aliance zvýší bezpečnost, pak se velice mýlí,“ dodal Steinmeier.

Server dále podotýká, že jsou v Německu silně kritizovány i protiruské sankce, které byly na zemi uvaleny kvůli konfliktu na Ukrajině a o jejichž prodloužení se rozhodlo. Sankce proti Rusku uvalily také Spojené státy americké.

„Vhledem k tomu, jaký má Německo v Evropě politický vliv, znervóznily jeho vnitřní rozepře mnoho států, které na jeho pomoc spoléhají,“ podotýká server.

Populární názor

Německá kancléřka Angela Merkelová se zatím této debatě spíše vyhýbá. To ovšem neplatí o dalších členech německé vlády – ministr financí Wolfgang Schäuble například tento týden Steinmeiera obvinil z toho, že se na úkor NATO snaží získat politické body.

Steinmeier přitom vede německé žebříčky popularity politiků. Podporují ho zhruba tři čtvrtiny německých voličů, a jeho názor tak nezůstane bez povšimnutí. Tomu podle serveru odpovídají i průzkumy. Podle ankety společnosti YouGov s jeho názorem na postup vůči Rusku souhlasí asi dvě třetiny Němců, přičemž pouze 9 % obyvatel Německa podporuje rozhodnutí posílit jednotky NATO v Pobaltí.

Pokud by se měla Angela Merkelová rozhodnout podpořit tvrdší postoj vůči Rusku, musela by tak učinit na úkor podpory velké části voličů, což si podle serveru s ohledem na blížící se volby nemůže dovolit.

Bližší spolupráce Ruska a Německa?

Podle serveru lze důvody pro současný postoj Německa najít v rámci kombinace kulturního směřování, jeho minulosti a obchodních zájmů.

Jak vysvětluje, Rusko se v Německu těší velké oblíbenosti a podle dubnového průzkumu společnosti Körber Foundation by bližší vazby mezi Německem a Ruskem ocenilo asi 81 % Němců. Podle některých expertů na tom má svůj podíl i pocit viny za lidi zavražděné během druhé světové války.

Na závěr server podotýká, že v Německu stále sílí tlak na postupné uvolňování protiruským sankcím. I navzdory jejich zavedení navíc Berlín neupustil od důležitých obchodních projektů, na kterých se Rusko podílí.

To je zastánci intenzivnějšího dialogu s Ruskem zdůvodňováno tím, že pokud bude Rusko s Německem provázanější, bude celkově představovat menší hrozbu. „Rusko v tuto chvíli dialog nijak zvlášť nezajímá, ale měli bychom jej zahrnout nabídkami,“ okomentoval to Wolfgang Ischinger, bývalý německý velvyslanec ve Washingtonu.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Německo

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy