Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze zimního spánku se probouzí obrovská katastrofa? Anomálie na Sibiři mohou pro lidstvo znamenat velké nebezpečí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Moskva - Tání permafrostu, tedy věčně zmrzlé půdy, začíná pro lidstvo představovat vážné nebezpečí. Ze "zimního spánku" se totiž mohou probudit zákeřné bakterie. Alarmující je nedávný případ nákazy antraxem.

Propuknutí antraxu (sněti slezinné) na severosibiřském poloostrově Jamal na konci července usmrtilo dvanáctiletého chlapce a desítky lidí musely být hospitalizovány poté, co se smrtící bakterie v oblasti objevila poprvé po 75 letech. Podle vědců se do ovzduší dostala z rozmrzajícího těla soba, který na následky antraxu uhynul před desítkami let. Rychle se šířící výtrusy poté začaly decimovat celá stáda.

"Jestli se může takový proces zopakovat? Samozřejmě," varoval na nedávné tiskové konferenci Boris Kerchengolc, badatel z ruského Ústavu pro biologické problémy permafrostu.

Teploty na poloostrově Jamal v červenci překročily sezonní průměr o celých osm stupňů Celsia a přiblížily se k tropické pětatřicítce. "Jde o bezprecedentní anomálii. Bavíme se o oblastech za polárním kruhem," upozorňuje Sergej Semjonov, ředitel ruského Ústavu pro globální klima.

"Na severu jsou také zbytky pravých neštovic z konce 19. století a vědci nově v mamutí kůži objevili neznámé 'obří viry'," vysvětluje náměstek ředitele rukého Výzkumného ústavu pro epidemiologii Viktor Malejev. "Myslím, že klimatické změny nám ještě připraví pořádná překvapení. Nechci nikoho strašit, ale musíme být připraveni," říká.

Ruští vědci si stěžují na to, že místo investic do výzkumu klimatických změn přicházejí ve vědě škrty a peníze se utrácejí jen při reakcích na mimořádné situace.  "Když přijdou ničivé události, vždycky se mluví o prevenci, ale jakmile vášně ochladnou, je všechno zapomenuto," konstatuje oceánolog z Ruského hydrometeorologického ústavu Valerij Malinin. "Jamal je pouhé varování: příroda se bude bouřit dál," dodal.

Témata:  nemoc globální oteplování Rusko viry a bakterie ledovec

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy