Jevgenij Prigožin

Jevgenij Prigožin

Velení wagnerovců převzal po úmrtí Jevgenije Prigožina jeho syn Pavel

Svět

Pavel Prigožin, syn zakladatele Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina, který zemřel v srpnu při leteckém neštěstí, se stal novým velitelem žoldáků. Wagnerova skupina, která je známá svou účastí v konfliktech na Ukrajině, byla nově začleněna do ruské národní gardy. Uvedla to ruská média.

Jevgenij Prigožin

Prigožina v Rusku potají pohřbili, jeho šéfa logistiky také

Svět

Rusko dnes v pohřbilo vůdce žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Podle Rádia Svobodná Evropa byl pohřben na předměstí Petrohradu a poslední rozloučení bylo soukromé. Prigožin zemřel minulý týden při pádu letadla v Tverské oblasti spolu s dalšími vysokými představiteli wagnerovců. Pohřben byl také šéf logistiky Valerij Čekalov, který byl s Prigožinem ve stejném letadle.

Vladimir Putin

Svět

Putin neví o pohřbu Prigožina, podle Kremlu se nezúčastní

Ruský prezident Vladimir Putin se neplánuje zúčastnit pohřbu zakladatele žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý. Prigožin dnes zřejmě bude pochován na jednom ze hřbitovů v Petrohradě.

Vladimir Putin

Putin ukončil mlčení o pádu letadla a potvrdil smrt Prigožina

Svět

Ruský prezident Vladimir Putin prolomil mlčení ohledně středečního pádu letadla se zakladatelem Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem. Putin potvrdil jeho úmrtí, když vyjádřil soustrast nejen jeho blízkým. V projevu odvysílaném televizí také sdělil, že událost bude vyšetřena.

Jevgenij Prigožin

V Rusku spadlo letadlo, ve kterém letěl Prigožin. Je po smrti

Svět

Soukromé letadlo, na jehož palubě byl podle seznamu pasažérů i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, dnes večer havarovalo v ruské Tverské oblasti severně od Moskvy. Zemřelo všech sedm cestujících a tři členové posádky, příčina pádu letadla je předmětem vyšetřování. Uvedl to server Sky News. Informaci o jeho úmrtí potvrdil server Politico.

Jevgenij Prigožin

Svět

Prigožinovi Wagnerovci se stahují z Ruska, překročili hranice ze země

Ukrajinská pohraniční stráž potvrdila příjezd bojovníků z ruské soukromé Wagnerovy skupiny do Běloruska. Informaci zveřejnila britská televizní stanice BBC, která uvádí, že pohraničníci nyní analyzují, kolik wagnerovců se v Bělorusku může nacházet a jaké jsou jejich přesné pozice a cíle.

Jevgenij Prigožin

Dva týdny od Prigožinovy vzpoury. Řeší se reakce ruských médií

Svět

Už dva týdny uplynuly od ozbrojené vzpoury Jevgenije Prigožina a jeho wagnerovců v Rusku. Londýn dnes rozebírá reakci ruských médií na rebelii obávané žoldnéřské skupiny. Podle britských expertů je možné ji rozdělit do třech fází. Novináři se mimo jiné snažili pošpinit velitele žoldnéřů.

Volodymyr Zelenskyj

Prigožin měl v Rusku stejnou podporu jako Putin, tvrdí Zelenskyj

Svět

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že podle zjištění ukrajinské rozvědky si Kreml nechal změřit, jakou podporu má mezi lidmi Jevgenij Prigožin. Šéf wagnerovců se v červnu postaral v Rusku o rozruch, když jeho žoldnéři během ozbrojené vzpoury pochodovali na Moskvu.

Jevgenij Prigožin

Prigožin řekl, komu se wagnerovci postavili během vzpoury

Svět

Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se v pondělí postaral o první veřejné prohlášení od přesunu do Běloruska, kam se uchýlil na základě dohody zprostředkované běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, která ukončila vzpouru wagnerovců v Rusku během posledního červnového víkendu.

Jevgenij Prigožin

Svět

Wagnerovci měli od Ruska inkasovat stovky miliard korun. Putin přitom tvrdil něco jiného

Podle moderátora ruské státní televize Rossija spojovaného s ruskou propagandou Dmitrije Kiseljova 1 získala ruská soukromá Wagnerova skupina na státních zakázkách téměř 860 miliard rublů (přibližně 220 miliard korun). Nebylo však uvedeno, o jaké časové období se jedná, ani nebylo sděleno, odkud informace pochází, upozornil portál Meduza.

Jevgenij Prigožin

Šéf wagnerovců Prigožin možná už není v Bělorusku

Svět

Zakladatel a šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který stál o uplynulém víkendu v čele ozbrojené vzpoury v Rusku, už možná opustil Bělorusko, kam se přesunul v souladu s dohodou zprostředkovanou běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, která rebelii ukončila. Vyplývá to z dat na serveru FlightRadar24.

Alexandr Lukašenko,

Lukašenko potvrdil, že Prigožin dorazil do Běloruska

Svět

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uvedl, že šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin dorazil do Běloruska. Do sousední země se měl přesunout z Ruska, kde o uplynulém víkendu podnikl se svými žoldnéři ozbrojenou vzpouru, která skončila po dohodě zprostředkované právě Lukašenkem.

Jevgenij Prigožin

Svět

Prigožin se zřejmě přesunul do Běloruska, jak mu velí dohoda

Dnes ráno před osmou hodinou místního času přistálo u Minsku soukromé letadlo, které údajně patří Jevgeniji Prigožinovi, zakladateli ruské soukromé vojenské Wagnerovy skupiny. Informaci zveřejnila běloruská skupina Hajun, která monitoruje pohyby ruských sil.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy