novičok

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí

Rusko přijalo sankce proti Německu a Francii, Navalnyj prý mohl být otráven v letadle

Svět

Ruské sankce, přijaté v odvetě za západní sankce v případu otravy ruského opozičníka Alexeje Navalného, se týkají vedoucích aparátů šéfů německého a francouzského státu, uvedl dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Evropská unie minulý měsíc na podnět Francie a Německa přijala sankce proti ruským představitelům z blízkého okolí prezidenta Vladimira Putina v reakci na otrávení Navalného, kterého se podařilo vyléčit v Německu.

Alexej Navalnyj

Svět

Otrava Navalného: Rusko závažně porušilo mezinárodní úmluvy, Maas chce unijní sankce

Evropská unie nemůže ponechat bez odpovědi tak závažné porušení mezinárodní úmluvy o chemických zbraních, jakým byla otrava ruského opozičníka Alexeje Navalného. V dnešním rozhovoru se zpravodajským portálem t-online to dnes řekl šéf německé diplomacie Heiko Maas. Unie se podle něj v této souvislosti nevyhne uvalení sankcí, které by prý měly být cílené.

Alexej Navalnyj

Nechal mě otrávit Putin. Já se nebojím, řekl Navalnyj německému magazínu

Svět

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj považuje za strůjce své otravy ruského prezidenta Vladimira Putina. Navalnyj to prohlásil v dnes zveřejněném rozhovoru s magazínem Der Spiegel. Podle Německa byl kritik Kremlu otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz.

Alexej Navalnyj

Merkelová se každý den zajímala o stav Navalného, byla za ním i v nemocnici

Svět

Německá kancléřka Angela Merkelová navštívila ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného během jeho pobytu v berlínské nemocnici, kde se od srpna léčil z otravy nervově paralytickou látkou. Napsal to německý magazín Der Spiegel. Podle něj to svědčí o tom, jak velkou váhu kancléřka kauze přikládá.

Alexej Navalnyj

Navalnyj byl propuštěn z nemocnice. Po otravě novičokem nelze vyloučit trvalé následky

Svět

Ruského opozičního politika Alexeje Navalného propustili v úterý z berlínské nemocnice. S odvoláním na lékaře kliniky Charité o tom dnes informovala agentura DPA. Podle lékařů je možné, že se Navalnyj po otravě paralytickou látkou ze skupiny novičok zcela zotaví, nelze ale ani vyloučit trvalé následky. Kde se nyní Navalnyj nachází, není známo.

Alexej Navalnyj

Navalnyj byl otráven látkou typu novičok, tvrdí německá vláda

Svět

K otravě ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného byla nade vší pochybnost použita nervově paralytická látka ze skupiny novičok. V prohlášení, které zveřejnil mluvčí kancléřky Angely Merkelové, to dnes oznámila německá vláda. Berlín chce v případu postupovat společně s Evropskou unií i Severoatlantickou aliancí a od Moskvy požaduje neodkladné vysvětlení.

Rusko

Brit zasažený novičokem dorazil na ruskou ambasádu v Londýně, odpovědí se nedočkal

Svět

Brit, který se loni otrávil nervově paralytickou látkou novičok, se tento týden v Londýně setkal s ruským velvyslancem. Po schůzce si ovšem postěžoval, že na své otázky nedostal odpovědi. Podle Charlieho Rowleyho mu Alexandr Jakovenko řekl, že novičok se nyní vyrábí jen v USA a v Česku. Rowley se loni otrávil spolu se svou partnerkou nedlouho poté, co se s nervově paralytickou látkou dostali do kontaktu i bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julije.

Miloš Zeman

Zeman bránil Vondráčka kvůli cestě do Ruska, zmínil i novičok

Domov

Prezident Miloš Zeman vítá, že předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) navštívil Rusko a setkal se tam s předsedy obou parlamentních komor Vjačeslavem Volodinem a Valentinou Matvijenkovou. Prezident to řekl novinářům při odchodu ze Sněmovny. Oba ruští politici jsou na evropském sankčním seznamu kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym. Vondráčka kvůli schůzkám kritizovala opozice, dnes odpoledne se bude jeho cestou do Ruska zabývat plénum Sněmovny.

Britská policie, ilustrační fotografie

Svět

Británie identifikovala třetího traviče Skripalových

Britská tajná služba identifikovala třetího člena ruské rozvědky, jehož podezírá z podílu na březnovém pokusu o vraždu dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury. Napsal to dnes britský deník The Telegraph. Rusko podíl na otrávení Skripala a jeho dcery odmítá.

Velká Británie

Novičok v lahvičce od parfému byl v koncentrované podobě, mohl zabít tisíce lidí

Svět

Londýn - Množství nervově paralytické látky typu novičok, která byla použita k březnovému útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a ukrytá v lahvičce od parfému, by mohlo zabít v krajním případě až 4000 lidí. Píše to dnes britský deník The Times s odvoláním na nejmenovaného bezpečnostního činitele. Látka podle něj nebyla zředěná, ale v koncentrované podobě.

Ruská vlajka

Jen náhoda? Pasy údajných útočníků na Skripala se liší jen jednou číslicí

Svět

Moskva - Cestovní pasy mužů podezřelých z otravy bývalého ruského agenta a jeho dcery v Británii, na které si Alexandr Petrov a Ruslan Boširov koupili letenky do Londýna, se od sebe liší pouze poslední číslicí. Majitelé těchto pasů v minulosti často létali do Evropy. Napsal to dnes ruský server Fontanka s odvoláním na nejmenované zdroje.

Rusko

Útok novičokem? Kreml odmítl jakoukoliv vinu, fotky mu "nic neříkají"

Svět

Moskva - Kreml dnes opět popřel jakýkoli podíl Ruska na březnovém útoku nervovým jedem na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala na jihu Anglie. Středeční obvinění Londýna, že akci schválili vysocí ruští představitelé, označil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov za nepřijatelné. Na otázku, zda Moskva prověří totožnost dvojice údajných příslušníků ruské vojenské rozvědky GRU podezřelých z útoku, Peskov odpověděl, že ruská vláda takovou žádost nedostala.

Londýn

Svět

Odhaleno: Jak přesně probíhal útok novičokem?

Londýn - Dvojice Rusů, která se podle britských úřadů pokusila nervovým jedem zabít bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, se do jihoanglického Salisbury vydala celkem dvakrát. Nejdříve 3. března na "průzkum", den na to s cílem dopravit nervově paralytickou látku novičok do Skripalova bydliště. Popisuje to dnešní prohlášení Neila Basua, který velí protiteroristickým operacím policie v Británii.

Sergej Skripal

Británie má důkazy: Vraždu Skripala novičokem plánovali dva Rusové, byly vydány zatykače

Svět

Londýn - Britští prokurátoři uvedli, že mají dostatek důkazů k obvinění dvojice Rusů z plánu na vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Na Alexandra Petrova a Ruslana Boširova byl vydán evropský zatykač, informovala agentura Reuters. Británie však nebude usilovat o jejich vydání z Ruska, protože "ruská ústava nepovoluje vydávání ruských občanů", uvedla prokuratura. Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury RIA Novosti uvedlo, že zveřejněná jména "nám nic neříkají". Britská policie se domnívá, že šlo pouze o krycí jména.

Velká Británie

Pár z Amesbury byl otráven novičokem, potvrdily testy. Žena na následky otravy zemřela

Svět

Amsterdam - Laboratorní testy mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) podle agentury Reuters potvrdily závěry britských vyšetřovatelů, že pár z anglického Amesbury byl koncem června otráven nervově paralytickou látkou typu novičok. Toxické látce byli vystaveni pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která později zemřela.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy