Články k tématu: volby 2017

Babišovo ANO by nyní bez d'Hondtovy metody mělo o 15 mandátů méně

03.02. 21:01

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy,…

Politické strany dostanou od státu celkem půl miliardy korun

28.11. 21:56

Praha - Z usnesení, které dnes schválila Sněmovna na návrh svého mandátového a imunitního výboru, vyplývá, že deset stran a hnutí, které si letos nejlépe vedly ve volbách do Sněmovny, by mělo od státu dostat zhruba 482 milionů korun na úhradu volebních nákladů. Peníze za hlasy dostanou uskupení,…

NSS přepočítá preferenční hlasy pro ODS ve Středočeském kraji

09.11. 17:49

Praha - Nejvyšší správní soud (NSS) přepočítá preferenční hlasy pro kandidáty ODS přibližně v polovině Středočeského kraje. Důvodem jsou pochybnosti o správnosti započtení preferenčních kroužků. Soud o přepočtu rozhodl z podnětu muže z Prahy, který volil ve Středočeském kraji díky voličskému…

reklama

Nejvyšší správní soud odmítl další volební stížnosti, celkový počet stoupl na 77

09.11. 16:32

Brno - Celkový počet podnětů po sněmovních volbách stoupl na 77, před čtyřmi lety jich bylo 42. Nejvyšší správní soud dnes odmítl 18 stížností. Důvody jsou nepřípustnost, neodstraněné vady či opožděnost.

Piráti se kvůli volbám obrátili na soud, stěžují si na špatné započítávání preferenčních hlasů

07.11. 16:06

Brno - Piráti se obrátili na Nejvyšší správní soud (NSS) kvůli pochybnostem o správnosti připočítávání preferenčních hlasů některými volebními komisemi. Už dříve se objevilo podezření, že některé komise automaticky udělovaly čtyři preferenční hlasy prvním čtyřem kandidátům, i když voliči na…

Stížností na volby přibývá, Češi se domáhají i zrušení voleb jako celku

Aktualizovali jsme 1.11.2017, 22:05, 01.11. 15:16

Brno - Lhůta pro zpochybnění říjnových sněmovních voleb končí tento pátek v 16:00. Zvláštní senát Nejvyššího správního soudu (NSS) už dostal 25 podnětů od voličů. První jednání je naplánované na příští týden.

Jan Kraus hodnotí výsledek voleb: To nikdo v Evropě nemá, bude to karneval

Aktualizovali jsme 27.10.2017, 22:24, 27.10. 12:36

Praha – Moderátor a bavič Jan Kraus ve své show nemohl opomenout volby a především jejich výsledek. Podle něj teď Češi mají to, co nikde jinde v Evropě není. Naznačil také, jak by mohl vypadat průnik programů některých stran ve Sněmovně.

Nejsme žádný národ hlupáků s koblihami místo mozků vzkazuje Čechům Horáček

25.10. 12:16

Praha – Výsledky voleb vyvolaly mezi částí veřejnosti i známými osobnostmi obavy o osud země a o budoucnost demokracie. Podle prezidentského kandidáta Michala Horáčka je ale třeba se dívat na to, že Andrej Babiš bude mít řadu šancí a možností, jak provést některé strukturální změny. Zároveň ale…

Co bude po volbách se stíháním Babiše? Ústavní právník uvádí věci na pravou míru

Aktualizovali jsme 24.10.2017, 22:08, 21.10. 22:12

Praha - Znovuzvolení poslanci z hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek zatím zůstávají trestně stíhaní v kauze Čapího hnízda. Stíhání se přeruší zpětně k dnešku až poté, co Státní volební komise vyhlásí výsledky voleb.

Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny jsou oficiální, lze je napadnout u soudu

24.10. 11:21

Praha - Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny byly dnes vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Od středy do příštího pátku bude možné regulérnost hlasování zpochybnit u Nejvyššího správního soudu.

Juncker pogratuloval Babišovi, popřál mu štěstí při sestavování stabilní vlády

24.10. 08:00

Brusel - Vítězi českých parlamentních voleb dnes pogratuloval také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. V dopise šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi uvedl, že mu přeje hodně štěstí při sestavování stabilní vlády.

Slovensko se stává proevropským ostrovem ve střední Evropě, říká po českých volbách Fico

23.10. 18:38

Bratislava - Premiér Robert Fico dnes v reakci na výsledky voleb v Česku řekl, že Slovensko se stává proevropským ostrovem v rámci regionu střední Evropy. Výsledky voleb jsou pro místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče do jisté míry zklamáním.

Udělá KSČM změny ve vedení? Znovuzvolený poslanec Koníček cosi naznačil

23.10. 14:10

Praha/Zlín - Zklamání nad volebním výsledkem komunistů vyjádřil lídr jejich kandidátky ve Zlínském kraji Vladimír Koníček. Vzhledem k neúspěchu KSČM nejsou podle něj vyloučeny změny ve vedení strany.

AfD gratuluje Babišovi: Merkelová a Juncker svou uprchlickou politikou pobuřují stále více menších členských států

23.10. 13:08

Berlín - Volbou Andreje Babiše se Česko podle protestní Alternativy pro Německo (AfD) řadí mezi státy, které se brání proti bruselské politice přerozdělování uprchlíků. Kvóty Česko odmítalo už za končící vlády vedené sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou.

Kanada analyzuje výsledky voleb v ČR: Proč vlastně vyhrál Babiš?

23.10. 12:37

Montreal - Vítězství hnutí ANO Andreje Babiše v českých volbách je další příběh populistického miliardáře v politice. Alespoň to uvádí komentátorka kanadského listu Métro Montréal, která rozebrala, proč Babiš vlastně zvítězil.

Strašení Babišem nezafungovalo, tradiční strany byly zmasakrovány, píše český tisk

23.10. 08:08

Praha - Tématem číslo jedna dnešních novin v ČR jsou výsledky parlamentních voleb, jejichž vítězem je jednoznačně hnutí ANO. Deníky se shodují, že tradiční strany dostaly na frak a že se jim vymstil permanentní boj proti Andreji Babišovi.

Okamura už jednal s další stranou, SPD chce vidět v čele Sněmovny

Aktualizovali jsme 22.10.2017, 21:53, 22.10. 17:27

Praha - Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura už jednal s další stranou, novinářům dnes ale odmítl prozradit s jakou.

Věříte předvolebním průzkumům? Podívejte se, jak (ne)přesné byly

Aktualizovali jsme 22.10.2017, 21:53, 22.10. 15:55

Praha – Před volbami se více než kdy jindy spekuluje o tom, jak přesné jsou předvolební průzkumy a zda je prostřednictvím nich nějakým způsobem dají ovlivnit volby. V tuto chvíli máme možnost porovnat, jak moc byly tyto průzkumy (ne)přesné.

Češi nejsou spokojeni s výsledkem voleb

22.10. 20:58

Praha - Mezi Čechy mírně převažuje nespokojenost s výsledky voleb. Ukázal to průzkum společnosti Median.

Bělobrádek měl namále, post ve Sněmovně obhájil o 173 hlasů

22.10. 18:34

Hradec Králové - Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uhájil v Královéhradeckém kraji post poslance o 173 hlasů. ČTK to dnes řekl politolog Jiří Štefek.

Nový lídr? Slušný intelektuál nestačí, prý je třeba člověk s charismatem i s mírně demagogickými schopnostmi, zní z ČSSD

22.10. 17:56

České Budějovice - Lídr jihočeské kandidátky za ČSSD Ondřej Veselý tvrdí, že vedení strany potřebuje zásadní obměnu. Podle něj by se předsedou sociálních demokratů neměl stát "slušný intelektuál."

ANO chce post šéfa Sněmovny

22.10. 17:47

Praha - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš začal v Poslanecké sněmovně jednat s šéfem Starostů a nezávislých (STAN) Petrem Gazdíkem o povolebním uspořádání komory.

Onderka se vrací do vysoké politiky a volá: Vedení ČSSD by mělo dát k dispozici své pozice

22.10. 16:08

Brno - Současné vedení ČSSD by mělo dát k dispozici své funkce a sjezd by měl rozhodnout, zda je potvrdí, nebo si zvolí jiné vedení. ČTK to dnes řekl bývalý primátor Brna a nově zvolený poslanec Roman Onderka (ČSSD).

Od schůzek nic zásadního nečekejte, vzkazuje Babiš.

22.10. 14:27

Praha - Lídři hnutí ANO a představitelé komunistů si při ranní schůzce v Průhonicích vyměnili názory na uspořádání Sněmovny, řekl po jednání novinářům předseda ANO Andrej Babiš.

Fotogalerie