Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman by měl k odejít, tvrdí Filip. Ministr obratem poslal tvrdou odpověď

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Předseda KSČM vyzval ministra kultura Daniela Hermana (KDˇU-ČSL), prý soustavně porušuje ústavní slib. Herman si to nenechal líbit a poslal komunistům ostrý vzkaz.

"Komunisté ztrácejí podporu veřejnosti (viz volební výsledky), tak se snaží zviditelňovat za každou cenu," reagoval Herman na Filipovo tvrzení, že chtěl "podvodným způsobem vyznamenat svého příbuzného za věznění v koncentračním táboře nacistů, jejichž dědicům podlézá a ještě u toho tak nehorázně lže".

Předseda KSČM tím narážel na Hermanovo vystoupení na sjezdu sudetoněmeckého krajanského sdružení a na aféru kolem neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu, který jako jediný z rodiny přežil holokaust a po převzetí moci komunisty emigroval do Kanady.

Podle Filipa pro udělení státního vyznamenání cizímu státnímu příslušníkovi musí být oslovena vláda takové země, což se prý v Bradyho případě nestalo.

Aféru kolem Bradyho vyznamenání odstartovalo vyjádření Hermana, podle nějž mu prezident Miloš Zeman pohrozil, že jeho příbuzného Bradyho vyškrtne ze seznamu oceněných, jestliže se ministr sejde s dalajlamou. Herman Zemanovi nevyhověl, Bradyho jméno se na seznamu oceněných neobjevilo. Hrad souvislost popírá.

Témata:  Daniel Herman Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy