Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové nabízí, že vyrazí bojovat s kůrovcem

Těžba dřeva, ilustrační fotografie
Těžba dřeva, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česko se potýká s rozsáhlou kůrovcovou kalamitou. Asociace romských podnikatelů a spolků nabídla tisícovku pracovníků, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, na práci v lesích při boji proti dřevokaznému hmyzu

Asociace poslala ministrům životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) a zemědělství Jiřímu Milkovi (za ANO) otevřený dopis. Mělo by se jednat o pracovníky prověřených firem, kteří kvůli nedostatku pracovních příležitostí žijí ze sociálních dávek.

Jak již dříve řekl Brabec, současná kůrovcová kalamita je největší od dob Marie Terezie. Firmy v ČR si přitom v poslední době naopak stěžují, že nemohou dostatek pracovníků najít, například na lesnické práce chybí tisíce lidí, stát je chtěl najít v zahraničí, především na Ukrajině.

"Vyjádření ministrů Richarda Brabce a Jiřího Milka a potažmo i premiéra Andreje Babiše, že je potřeba rychle do republiky dostat tisíce nekvalifikovaných pracovníků ze zahraničí, když na úřadech práce jsou stovky ne-li dokonce tisíce dlouhodobě nezaměstnaných Romů, kterým tuto práci napřímo nikdo nenabídl, se nám nelíbí. Vyzvali jsme proto ministry, aby se na nás v případě zájmu o kvalifikovanou pracovní sílu obrátili," uvedl prezident asociace Vladimír Leško.

Romové by měli podle něj mít stejnou šanci získat zaměstnání jako většinová část populace. "Asociace zároveň ministry v dopise vyzvala, aby dali firmám, které Asociace sdružuje, příležitost podílet se na veřejných zakázkách a zakázkách malého rozsahu, o nichž ve většině případů vůbec nevědí, a dali tak šanci dlouhodobě nezaměstnaným," dodal.

Témata:  kůrovec romové nezaměstnanost

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy