Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moje největší chyba? Barack Obama otevřeně promluvil o prezidentování

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: whitehouse.gov **www.whitehouse.gov**

Washington – Americký prezident Barack Obama otevřeně promluvil o největší chybě, kterou ve své funkci udělal. Podle něj to byl „nedostatek plánování“ v období kolem roku 2011, kdy došlo ke svržení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Uvedl to v neděli pro stanice Fox News.

Intervenci v Libyi Obama stále považuje za správnou, připouští ale, že věc nebyla dobře naplánována a že tak v zemi po svržení diktátora nastal zmatek.

Jak podotýká CNN, není to poprvé, co se v posledních týdnech hovoří o Libyi a o zásahu, které vedlo NATO. Ten vyústil v říjnu 2011 smrtí Kaddáfího.

Už minulý měsíc prezident uvedl, že britský premiér David Cameron byl po zásahu „rozptylován řadou dalších věcí". Cameron, spolu s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, schytali hlavní nápor Obamovy kritiky.

Intervence v africké zemi podle Obamy šla tak, „jak nejlépe to bylo možné", přesto prý ale dnes v Libyi panuje „nepořádek".

V prohlášení pro CNN mluvčí Národní bezpečnostní rady Obamovy poznámky mírnil a ujistil, že spojenectví mezi Velkou Británií a Spojenými státy je i nadále silné.

„Premiér Cameron je velmi blízkým partnerem a my si jsme hluboce vážíme příspěvků Velké Británie k našim společným cílům národní bezpečnosti a zahraniční politiky, které odrážejí naši speciální a základní vztah," uvedl mluvčí NSC Ned Price.

Témata:  Barack Obama Libye Muammar Kaddáfí

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy